Latvijas Ārstu biedrība atklāj cik liels skaits ukraiņu ārstu un zobārstu jau saņēmuši atļauju strādāt Latvijā

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) publicējusi informāciju par ukraiņu ārstu un zobārstu skaitu, kad dota atļauja praktizēt Latvijā.

LĀB informē, ka jau 113 Ukrainas ārstiem un zobārstiem ir izsniegusi atļaujas praktizēt Latvijā.

Kopumā interesi par pagaidu atļauju saņemšanu izrādījuši 180 ukraiņi. Latvija joprojām ir vienīgā valsts Eiropā, kas paātrinātā kārtā dod iespēju ukraiņu ārstiem turpināt darbu savā profesijā.

“Neraugoties uz sarežģīto situāciju un lielo darba apjomu, Latvijas Ārstu biedrības darbinieki ir spējuši paveikt to, ko nedara neviena no lielajām un bagātajām Eiropas valstīm. Mēs esam palīdzējuši ukraiņu kolēģiem atgriezties savā profesijā un turpināt palīdzēt cilvēkiem, jo tāda ir ikviena ārsta sūtība un būtība, lai kurā vietā viņš neatrastos. Mēs ļoti ceram, ka darbs viņiem palīdzēs kaut nedaudz mazināt sāpes par notiekošo dzimtenē un dos ticību labākai nākotnei,” uzsver Latvijas Ārstu biedrības prezidente Dr. Ilze Aizsilniece.

Lasi arī: Pieci padomi vecākiem, lai iemācītu bērnus rīkoties ar naudu 

LĀB Ukrainas ārstiem nodrošina bezmaksas atbalstu nepieciešamo dokumentu sagatavošanā un iesniegšanā, kā arī sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu piedāvā iespēju apgūt latviešu valodu, kas nepieciešama darbam veselības aprūpes jomā.

Plānots, ka drīzumā atļaujas praktizēt saņems vēl 35 personas, kas ir iesniegušas dokumentus, bet lēmums vēl nav pieņemts. Tāpat septiņām personām ir piemērota pārbaudījuma nokārtošana pirms izsniegt atļauju.

Ukraiņu ārsti un zobārsti, kas saņēmuši praktizēšanas atļaujas jau strādā gan Rīgas, gan reģionu lielākajās slimnīcās un medicīnas iestādēs, gan privātajā sektorā. Medicīnas iestādes, kas nodarbina jebkuru ārstu, tai skaitā ukraiņu, informē par to Veselības inspekciju.

Par LĀB

LĀB dibināta 1988.gadā un tās mērķis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas un ārstu kvalifikācijas pilnveidošana, ārstu tiesisko, profesionālo un ekonomisko interešu aizstāvība, tautas veselības veicināšana, veselības aprūpes organizācijas uzlabošana un medicīnas izglītības sistēmas pilnveidošana, kā arī ārstu ētikas principu popularizēšana un to ievērošanas kontrole.

Biedrība sadarbojas ar Lietuvas Ārstu biedrību, Igaunijas Ārstu biedrību, Baltijas un Vācijas Ārstu biedrību. LĀB ir WMA (Pasaules Medicīnas asociācijas), CPME (Eiropas pastāvīgās ārstu komisijas) un UEMS (Eiropas medicīnas speciālistu asociācijas) biedrs. LĀB pārstāvji piedalās Saeimas komisiju sēdēs likumprojektu izstrādē, diskutējot par likumprojektiem, iesniedzot priekšlikumus un ieteikumus. Biedrība sadarbojas arī ar Veselības ministriju dažādu normatīvo aktu projektu izstrādē, kuri cieši skar profesionālos jautājumus.

LĀB biedri un valdes locekļi darbojas Veselības ministrijas Stratēģiskajā padomē un Galveno speciālistu institūcijā. Tāpat biedrība sadarbojas arī ar Veselības ministrijas pakļautībā esošajām iestādēm – Veselības inspekciju, Veselības ekonomikas centru u.c. Latvijas Ārstu biedrība sadarbojas ar citām medicīnas profesionālajām organizācijām: Latvijas Jauno ārstu asociāciju, Latvijas Māsu asociāciju un Latvijas Farmaceitu biedrību.

Leave a Comment