Saeima pieņēmusi lēmumu: atzīst Krieviju par terorismu atbalstošu valsti

Saeima paziņojumā atzina Krievijas vardarbību pret Ukrainas un arī citu valstu civiliedzīvotājiem par terorismu un Krieviju – par terorismu atbalstošu valsti. 

Saeimas paziņojumā atzīmēts, ka kopš Krievijas neprovocētā militārā uzbrukuma Ukrainai 24. februārī 12 miljoni ukraiņu ir bijuši spiesti pamest savas mājas un vairāk nekā pieciem miljoniem nācies pamest savu valsti.

Šajā laikā virknē cilvēktiesību aizsardzības grupu un starptautisko novērošanas misiju ziņojumos vēstīts par Krievijas bruņoto spēku pastrādātajām zvērībām pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tostarp spīdzināšanu, izvarošanu, slepkavībām un civiliedzīvotāju masveida aizturēšanām tā dēvētajos filtrācijas centros, kā arī masveida deportācijām, pausts paziņojumā.

 

Bads pasaulē

Norādīts arī uz to, ka mazāk nekā 24 stundas pēc Ukrainas un Krievijas ar Turcijas un Apvienoto Nāciju Organizācijas starpniecību parakstītās vienošanās par Ukrainā bloķētās labības eksporta atsākšanu pāri Melnajai jūrai Krievijas spēku veiktais raķešu uzbrukums Odesas ostai 23. jūlijā demonstrēja tās nicinājumu pret savām saistībām, starptautisko kārtību un tās institūcijām, kā arī apzināti turpināja padziļināt globālo pārtikas krīzi, kas izraisīs badu un ciešanas visā pasaulē.

Paziņojumā uzsvērs, ka Krievija izmanto ciešanas un iebiedēšanu kā instrumentu savos mēģinājumos demoralizēt Ukrainas tautu un bruņotos spēkus, paralizēt valsts rīcībspēju, lai okupētu Ukrainu.

Līdz ar to Saeima atzinusi Krievijas vardarbību pret civiliedzīvotājiem, kas tiek īstenota politisku mērķu sasniegšanai, par terorismu un Krieviju – par terorismu atbalstošu valsti. Saeima arī aicina citas līdzīgi domājošās valstis paust šādu atzinumu.

Parlamentārieši kategoriski nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas režīma atbalstu un iesaisti, aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt un ieviest visaptverošas sankcijas pret Krieviju, tostarp Eiropas Savienības dalībvalstis nekavējoties apturēt tūrisma un ierobežot ieceļošanas vīzu izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Tāpat paziņojumā aicina Eiropas Savienības valstis nekavējoties apturēt tūrisma un ieceļošanas vīzu izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Paziņojuma pieņemšana Saeimā varētu ietekmēt Latvijas un Krievijas divpusējās sadarbības līgumus, tostarp līgumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu.

 

Lēmums bez “Saskaņas” dalības

Par paziņojuma pieņemšanu balsoja deputāti, bet balsojumā nepiedalījās frakcijas “Saskaņa” deputāti.

“Saskaņas” frakcijas deputāts Igors Pimenovs ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Radio norādīja, ka atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti tagad nozīmētu paplašināt konflikta zonu, tādējādi palielinot spriedzi. Saeimas sēdē viņš par primitīvu dēvēja iniciatīvu tūrisma vīzu izdošanas apturēšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Pimenovs skaidroja, ka “Saskaņa” jau iepriekš ir nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā iepriekšējos parlamenta balsojumos. “Raķešu triecieni pa civilajiem objektiem, pret mierīgajiem iedzīvotājiem pastrādātās zvērības ir kara noziegumi, par kuriem sodāmi gan konkrēti izpildītāji, gan pavēļu devēji, gan tie, kuri šos noziegumus attaisno. Bet ASV sankcijas, kas jau piemērotas Krievijai, pārsniedz tās, kuras piemēro pret teroristiskām un terorismu atbalstošām,” pauda Pimenovs. Viņaprāt, šādiem lēmumiem jābūt ļoti detalizētiem un pārdomātiem.

Sergejs Dolgopolovs (“Saskaņa”) Saeimas debatēs papildināja, ka “reālu efektu dod tikai un vienīgi darbi”, bet ar vārdiem esot jābūt piesardzīgākiem. “Paziņojumu ir daudz, bet darbu varētu būt vairāk,” viņš pauda.

Arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Didzis Šmits aicināja Saeimu “beigt nodarboties ar deklarācijām un sākt ķerties pie praktiskiem darbiem”. “Mums joprojām Latvijā brīvi operē kompānijas, kuras akcionārs ir “Gazprom”. Ne tikai operē, bet arī operē ar energoresursiem. Ne tikai operē ar energoresursiem, manipulē ar energoresursiem. Ne tikai to dara. Es domāju, ka diezgan skaidri pamanāms, ka piedalās ar finansēm arī politiskajā procesā,” sacīja Šmits.

Leave a Comment