Latvijā dabā sakarā ar šo 1.aprīļa izsludinās ārkārtējo situāciju; Valdība otrdien apstiprināja šo rīkojumu

Valdība otrdien apstiprināja šo rīkojumu, kas paredz, ka no 1.aprīļa Latvijā tiek izsludināta ārkārtas situācijas saistībā ar šo dabā. Vairākos Latvijas novados gaidāmi stingri ierobežojumi. 

No 1.aprīļa 230 pagastos tiks izsludināta ārkārtas situācija, lai ierobežotu egļu astoņzobu mizgrauža nodarītos postījumus egļu mežos. Šī informācija nāk no Zemkopības ministrijas.

Valdība otrdien apstiprināja Iekšlietu ministrijas rīkojumu par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu 230 pagastos 32 novados. Lai samazinātu mizgraužu aktivitāti, tika noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi un aizsardzības pasākumi.

Ārkārtējā zona ir sadalīta trīs aizsargjoslās: A zona, kurā ietilpst vērtīgais egļu mežs; B zona, kurā ietilpst skujkoku meži 100 metrus no egļu meža robežas; un C zona, kurā ietilpst egļu meži 101-500 metru attālumā no egļu meža.

Lasi vēl: Latviešu dziedātājas Laimas Vaikules dzīvē smags pārbaudījums: ”Drīz gaidāmas beigas”

A un B teritorijā tiks aizliegta koku ciršana, lai pasargātu egles no mizgraužiem. C zonā koku ciršana būs atļauta tikai tad, ja tā tiks veikta tā, lai nekaitētu ekosistēmai.

Lai ierobežotu mizgraužu radītos bojājumus, visās aizsargjoslās ir veikti aizsardzības pasākumi. Šie pasākumi paredz, ka pēc Zemkopības un mežsaimniecības ministrijas sanitārā atzinuma saņemšanas vienlaidus sanitārajā cirtē ir atļauts nocirst kokus, kurus nesen invadējuši mizgrauži, ja platība atbilst noteiktajiem kritērijiem.

 

Leave a Comment