Laikapstākļi 29. jūnijā būs skarbi: sinoptiķi draud ar lietusgāzēm, pērkona negaisu un aukstumu

Ja jums patīk vasara, šogad ir patīkami: laikapstākļi ir silti ar īsām lietusgāzēm. Mēneša beigās Hidrometeoroloģijas centrs pat izsludināja brīdinājumu par vētru, taču iemesls nav vētra, bet gan pārmērīgs karstums, t. i., karstums, kas pārsniedz klimatisko normu par 7 grādiem vai vairāk.

Kopš 22. jūnija reģiona dienvidos ir reģistrēta temperatūra +35 un augstāka Austrumeiropā,” stāsta ārzemju Hidrometecentra nodaļas vadītāja Poluektova. – Ja mūsu reģionā piecas dienas ir +30 un vairāk, [sinoptiķi] to sauc par anormāli karstu laiku.

Neraugoties uz nosaukumu, tas ir tipisks jūnijam. Un arī pagājušajā gadā tā bija, un pat jūnija sākumā. Karstumu nodrošināja gaisa masa no citiem reģioniem.

Tagad spēcīgas lietusgāzes nav gaidāmas, bet jūnija sākumā stihija jau bija pārņēmusi daudzviet Austrumeiropu: lietusgāzes appludināja ceļus, pagalmus un caurtekas.

Pilsētnieki sociālajos tīklos publicēja milzīgas peļķes un automašīnu sastrēgumus, kas lēni šķērso ūdens laukus. Prognozes par iespējamu negaisu brīdināja jau dienu iepriekš, arī pie mums Latvijā.

Parasti nokrišņus ar pieņemamu precizitāti var prognozēt trīs dienās, taču šovasar uzdevums ir sarežģītāks: nav kustīgas atmosfēras frontes, tāpēc visu izšķir jau minētie kumulveida mākoņu mākoņi. Ir grūti precīzi noteikt, kur tieši notiks uzkrāšanās.

Lasi vēl: Naudas maiss iekritīs jums tieši rokās: 27. jūnijā Globa pareģo negaidītu bagātību trim zīmēm

– Lietu ir grūti prognozēt: notiek ierastie vasaras procesi. Starp citu, nav grūti noteikt attālumu līdz zibeņošanai pie apvāršņa: pietiek noteikt laiku starp zibeni un pērkona dārdēšanu.

Skaņas ātrums gaisā ir 330-360 metri sekundē. Attiecīgi, ja ir pagājušas desmit sekundes – tas nozīmē, ka pērkons ir aptuveni 3,5 kilometru attālumā no novērotāja. Skaņa kļūst pilnīgi nesalasāma 15-20 kilometru attālumā.

 

Leave a Comment