Laika ziņu vērotājs Toms Bricis atklāj, ko vēl nedzirdētu par Jēkabpils plūdiem un Jēkabpils nākotni

Latvijas laika ziņu vērotājs Toms Bricis atklāja, ko vēl nedzirdētu un nezinātu par Jēkabpils plūdiem un Jēkabpils turpmāko nākotni šajā periodā. 

Plūdu cēloņi: neparasti laikapstākļi

Lai gan ūdens līmenis un ledus sastrēgumi ir svarīgi faktori plūdu izraisīšanā, šoreiz cēloņi ir sarežģītāki. Plūdus izraisīja nevis pavasara kušana, bet gan neparasti mainīgais temperatūras režīms ziemā, kāds Latvijā iepriekš nav bijis.

Novembrī un decembrī Daugavā valdīja stabils sals, upes aizsala un izveidojās bieza sniega sega. Tomēr īsi pirms Ziemassvētkiem gandrīz visa sniega sega nokusa, kam sekoja atkala sala iestāšanās. Tas palielināja ledus apjomu Daugavā.

Gadu mijā iestājās neparasti silts laiks ar temperatūru līdz pat +10°C, kā rezultātā sākās intensīva ledus iešana un sastrēgumu veidošanās. Šāda situācija ir novērojama arī citos gados, tomēr parasti to aptur stabila sala atgriešanās.

Šoreiz sals bija pārāk vājš, lai aizsaldētu upi ciet un nomierinātu ūdeņus. Tā vietā tas radīja jaunus vižņus un ledus gabalus, kas turpināja blīvēties, veidojot arvien garākus ledus dambjus. Sākotnēji tie izveidojās pie Pļaviņām un Zeļķiem, bet vēlāk sasniedza arī Jēkabpili.

Izpildi šo testu: 

 

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Gribam noskaidrot tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavs laiks būs ierobežots - tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 60%

0%

 

Šo plūdu neparastie cēloņi:

Kombinācija starp sniega kušanu, atkala salu un neparasti siltu gadu miju.

Vājš sals, kas nespēja aizsaldēt upi ciet un apturēt ledus iešanu.

Nepārtraukta ledus gabalu veidošanās un blīvēšanās, kas izraisīja garu ledus dambju veidošanos.

 

Lasi vēl: Sākot no 21.februāra pie WhatsApp lietotājiem ir nonācis ļoti interesants rīks! Kā to pieslēgt?

Šī situācija atklāj, ka klimata pārmaiņas var izraisīt neprognozējamus laikapstākļus un palielināt plūdu riskus.

Toms Bricis atklāj, ka Jēkabpils plūdi ir Latvijā vēl nebijis fenomens. Būtisks jau nav tikai ūdens līmenis vai ledus sastrēguma lielums un blīvums, šeit ir jāņem vērā ļoti daudzi faktori.

Līdz ar to šī ir cita plūdu kategorija. Tie nav tradicionāli pavasara pali. Šeit ir ļoti daudz apdraudējumu, gan cilvēkiem, gan infrastruktūrai, gan dzīvniekiem. Šeit ir ļoti daudz būtisku faktoru, kurus ir nepieciešams apvienot, lai redzētu draudīgo kopainu.

 

Un ir kāds faktors par Jēkabpili, kas šo visu situāciju saasina. Daudzi jēkabpilieši par to nemaz nenojauš. Vai maz saprotat par ko iet runa? 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment