Laika ziņu vērotājs Toms Bricis atklāj, ko vēl nedzirdētu par Jēkabpils plūdiem un Jēkabpils nākotni

Plūdu situācija Jēkabpilī: ūdens līmenis var krist, bet briesmas vēl nebūs garām

Ūdens līmeņa krituma iemesls ir ledus sastrēgums, kas stiepjas no Pļaviņām līdz pat Jēkabpilij un aiz tās. Šis sastrēgums liek ūdenim apiet Jēkabpili pa neaizsargāto upes krastu, appludinot pilsētas daļas un apkārtējos laukus.

Jēkabpils pilsēta ir daļēji aizsargāta ar dambi, taču aizsargdambis neaptver visu pilsētas teritoriju. Ūdens, kas ieplūst pilsētā pa neaizsargāto krastu, ļauj ūdens līmenim pašā upē kristies. Tomēr šis kritums nenozīmē plūdu mazināšanos, bet gan ūdens pārvietošanos uz citām pilsētas daļām.

Līdz šim ūdens pietece no upes augšteces samazinājās, pateicoties nelielam atkusnim Latgalē un Baltkrievijā. Tomēr nedēļas nogalē atkusnis turpināsies, izraisot ūdens līmeņa celšanos Daugavas pietekās.

 Plūdi Jēkabpilī 13.01.2023.

Šis atkusnis gan nebūs pietiekami spēcīgs, lai iznīcinātu ledus sastrēgumu. Turklāt nedēļas nogalē atkal gaidāms sals, kas radīs jaunus vižņus un ledu, bet nebūs pietiekami spēcīgs, lai aizsaldētu upi un nomierinātu ūdeņus.

 

Tāpēc situācija Jēkabpilī joprojām ir saspringta. Plūdu beigas vēl nav redzamas, un arī ūdens līmeņa kritums nenozīmē, ka briesmas ir garām.

Svarīgi:

Sekojiet līdzi aktuālajai informācijai par plūdu situāciju Jēkabpilī. Ievērojiet iestāžu norādījumus un evakuējieties, ja nepieciešams. Esiet piesardzīgi un rūpējieties par savu drošību.

Lūk, daži komentāri: ”Jēkabpils pašvaldība nevar stāties Dabai pretī. Arī iedzīvotajiem jāparūpējās par sevi, īpašumu laicīgi. Esiet izturīgi un iejūtīgi savstarpēji.”, ”Mana mīļā pilsēta turies!”, “Tik daudz ūdens kā nekad! Ļoti daudz ūdens! “- teiktu Arturs Krišjānis Kariņš” .

Leave a Comment