Laika ziņu speciālisti sola sarežģītas šīs vasaras beigas: Būs traki, kas mūs gaida jau augustā

Pēc ārzemju Hidrometeoroloģijas centra vadītāja Romāna Vilfanda teiktā, 2024. gada vasaras otrajā pusē atsevišķos Austrumeiropas reģionos gaidāmas nopietnas laikapstākļu anomālijas.

Pēc viņa teiktā, ir vērts gatavoties bīstamām parādībām, tostarp tornado, krusai un spēcīgām lietusgāzēm, kas var izraisīt applūšanu. Vilfands norādīja:

“Vasaras otrajā pusē mēs sagaidām zināmas anomālijas. Būs bīstamas parādības, tostarp tornado, krusa un ļoti spēcīgas lietusgāzes, kas var izraisīt aplūšanu.”

Varam droši teikt, ka daba turpina dot mums pārbaudījumus, ja ticam prognozēm. Eksperts uzsvēra, ka šādas laikapstākļu anomālijas visvairāk iespējamas Eiropas centrālajos, austrumu un dienvidu reģionos, šo teritoriju iedzīvotājiem jābūt īpaši uzmanīgiem un gataviem iespējamām ārkārtas situācijām.

Pēc Vilfanda domām, laikapstākļu pasliktināšanās iemesls būs atmosfēras procesi. Jo īpaši viņš norādīja uz iespējamu gaisa masu pārvietošanos un vēju virziena maiņu, kas var provocēt bīstamu parādību rašanos.

Pēdējos gados Austrumeiropa arvien biežāk saskaras ar ekstremālām laikapstākļu parādībām, kas nodara ievērojamus postījumus reģionu infrastruktūrai un ekonomikai. Tāpēc Hidrometeoroloģijas centra brīdinājumi ir jāuztver nopietni un savlaicīgi jāsagatavojas iespējamām dabas katastrofām.

Pēc Vilfanda teiktā, šī vasara Austrumeiropā jau ir iezīmējusies ar vairākām klimatiskām anomālijām. Tā 2024. gada jūnijs kļuva par karstāko jūniju planētas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, un Eiropas centrālajos reģionos tika reģistrēti “tropiskie” apstākļi ar augstām nakts temperatūrām un rekordlielām lietusgāzēm.

Eksperts šīs parādības saista ar globālo klimata sasilšanu un brīdina, ka šādas anomālijas nākotnē kļūs tikai biežākas.

Bet kas mūs sagaida Latvijā?

Laika ziņu vērotājs atklāj, ka laikapstākļi pagājušajā ziemā un nozīmīgajās dienās martā liecināja par siltu un mitru augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā norādīja uz mērenu Rudzu mēnesi ar vidējiem nokrišņiem un siltumu.

Sekojot šīm norādēm līdz Labrencim, 10. augustam, laikapstākļi būs nepastāvīgi. Saule mīsies ar mākoņiem, bieži gaidāms lietus, reizēm stiprs ar pērkona negaisu.

Temperatūra būs no +20 līdz +27 grādiem. Laikā pirms vecajām Annām, 7. augustā, dažās saulainākās dienās vietām temperatūra var sasniegt +28 grādus. Siltāks būs Latvijas austrumos, vēsāks rietumos.

Lasi vēl: 3 zvaigžņu zīmes, kurām 2024. gada 18. jūlijā būs grūta diena un šī diena izšķirs jūsu likteni

Mēneša vidū gaidāms pārsvarā sauss laiks ar nelieliem nokrišņiem. Temperatūra būs mēreni vasarīga, svārstoties no +18 līdz +23 grādiem. Naktis būs vēsas, bieži ar miglu. Pēc Vasaras Māras, 15. augusta, nokrišņu kļūs vairāk, laiks kļūs vējaināks, un temperatūra paaugstināsies līdz +20 līdz +25 grādiem.

 

Leave a Comment