Labklājības ministrija sagatavojusi priekšlikumus pabalstu palielināšanai; iespējams drīzumā gaidāms tā pieaugums

Eksperti iesaka palielināt bērna kopšanas pabalstu līdz 250 vai 377 eiro. Šis finansiālais atbalsts tiek piešķirts vecākiem ar maziem bērniem, savukārt iecerētais ģimenes valsts pabalsta palielinājums, kas tiek piešķirts visām Latvijas ģimenēm, paredzēts tikai vecākajam bērnam ģimenē.

Paredzams, ka nākamajā gadā pabalstu pieaugums būs. Labklājības ministrija ir apņēmusies visa kārtējā gada garumā veikt visaptverošu visu ģimenes pabalstu pārskatīšanu un to apmēru izvērtēšanu.

Sākotnējie atklājumi liecina, ka gandrīz visiem ieguvumiem ir nepieciešamas izmaiņas, jo īpaši palielinājums. Turklāt Labklājības ministrija ir minējusi iespēju mainīt pabalstu piešķiršanas kārtību.

 

Ģimenes valsts pabalsts ir nesen veikts grozījums, un pašreizējās likmes ir noteiktas 25 eiro mēnesī par vienu bērnu, 100 eiro mēnesī par diviem bērniem, 225 eiro mēnesī par trim bērniem un 100 eiro mēnesī par katru nākamo bērnu ģimenēs ar četriem vai vairāk bērniem.

Izskanējis priekšlikums palielināt šo pabalstu tikai par vienu bērnu no 25 uz 50 eiro, tādējādi valsts budžetā paredzot 35 miljonus eiro gadā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas ierosinājumu šis palielinātais pabalsts attiektos tikai uz ģimenēm, kurās ir viens bērns. Ministrija papildus sniedz pastiprinātu palīdzību nepilnajām mājsaimniecībām, par ko liecina pievienotā koeficienta noteikšana.

Taču obligāti jāpanāk vienprātība par standartiem šādu ģimeņu apzināšanai, kā noskaidroja R. Uzulnieks. Turklāt ministrija iestājas par pabalstu izmaksu bērniem vecumā no 16 līdz 20 gadiem neatkarīgi no viņu izglītības.

Lasi vēl: Precīzākais horoskops uz februāri: 3 zodiaka zīmes, kas kļūs bagātas 2024. gada februārī

Lasi vēl: Īsts ukraiņu borščs ar slepeno sastāvdaļu

Pašlaik pabalsti tiek piešķirti tikai tiem, kas mācās vidējās vai profesionālās izglītības iestādēs, izņemot augstskolu studentus. Tiek prognozēts, ka šis priekšlikums 2025. gada fiskālā plānā radīs aptuveni sešus miljonus eiro.

 

Leave a Comment