Labklājības ministrija paziņo, ka no 1.jūlija gaidāmas izmaiņas, kuras attieksies uz simtiem iedzīvotāju!

Minētie noteikumi attieksies tikai uz personām, kuras ir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējas, kā arī tām personām, kuras saņem minimālo vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensiju kopā ar sociālo palīdzību pašvaldības ietvaros.

Pamatojoties uz LM sniegtajām aplēsēm, paredzams, ka šie pasākumi aptvers aptuveni 100 000 iedzīvotāju. No 1. jūlija plānots minimālā vecuma un invaliditātes pensijas bāzes paaugstināšana.

Pastāvīgajiem pensijas saņēmējiem pašreizējais 136 eiro apmērs tiks paaugstināts līdz 157 eiro, savukārt tiem, kuri ir invalīdi kopš bērnības, apmērs palielināsies. no 163 līdz 188 eiro.

 

Minimālo vecuma pensiju nosaka, aprēķina bāzi reizinot ar koeficientu 1,1. Turklāt par katru nostrādāto gadu, kas pārsniedz 15 gadus, pensijas apmērs tiek palielināts par 2% no aprēķina bāzes.

Savukārt, nosakot minimālo invaliditātes pensiju, aprēķina bāzei tiek piemēroti koeficienti – 1,4 otrajai invaliditātes grupai un 1,6 pirmajai invaliditātes grupai.

Lasi vēl: Kāpēc viedtālruni labāk neuzlādēt vairāk par noteiktu procentuālo daļu: noteikti to nedariet

Lasi arī: Porolona švammītes pērku iepakojumiem, bet ne tikai trauku mazgāšanai: ikdienā izmantoju tās citiem sadzīves mērķiem

Paredzēts, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta pamatsumma, kas pieejama pensijas vecumu sasniegušajiem, tiem, kuri nav uzkrājuši pietiekamu darba pieredzi, lai pretendētu uz vecuma pensiju, un personām, kuras pieder pie vecuma pensijas trešā invaliditātes kategorija tiks palielināta no esošajiem 109 eiro uz 125 eiro.

Tāpat personām, kuras kopš bērnības ir klasificētas trešajā invaliditātes kategorijā, tiks piešķirts paaugstinājums no esošajiem 136 eiro līdz 157 eiro mēnesī.

Arī interesanti: Melnā josla: kuras zodiaka zīmes var zaudēt gandrīz visu 2023. gada jūlijā

 

COMMENTS

Leave a Comment