Labākās ziedu tējas un to uzglabāšanas knifiņi

Patiesības labad jāteic, ka žāvēšana cepeškrāsnī nav tas labākais variants, tāpēc to kā papildu variantu, lai ievāktie ziedi neaizietu bojā, var izmantot lietainā laikā. Kad ziedi cepeškrāsnī izžāvēti, tos nevajag tūlīt pat likt turzās – lai tie kādu brīdi pastāv un uzņem mitrumu, jo pēc cepeškrāsns droga vienmēr ir pāržāvēta. Tad ziedi nebūs tik trausli, uzglabājot nesabirs un nezaudēs savas ārstnieciskās īpašības.

Izžāvētos ziedus uzglabā audekla maisiņos (sliktākā gadījumā – papīra turzā), skapītī, kur nav citu izteiktu smaržu. Uzglabāšanas laiks – 2 gadi.

* Ņem 2–3 ēdamkarotes ceriņu ziedu, aplej ar puslitru verdoša ūdens, nostādina līdz uzlējums atdzisis, tad izkāš. Iegūtais daudzums ir diennakts deva, kuru nedrīkst pārsniegt, jo ceriņi ir indīgs augs. Visu daudzumu sadala 3–4 reizēm, lieto pret gripu, saaukstēšanos, klepu un drudzi. Jāņem vērā, ka gadījumā, ja ir akmeņi un smiltis nierēs un urīnpūslī, ceriņi veicina šo veidojumu izdalīšanos.

* Vienu ēdamkaroti ārstniecības kumelītes ziedkopu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 20 minūtes nostādina, atdzesē un izkāš. Lieto pa 2–3 ēdamkarotēm 2–3 reizes dienā kā nomierinošu, savelkošu un vēdera izeju mīkstinošu līdzekli. Ārīgi izmanto kā antiseptiķi – brūču apmazgāšanai un kompresēm.

* Ēdamkaroti vilkābeles ziedu aplej ar glāzi degvīna, nedēļu nostādina slēgtā traukā, tad izkāš. Lieto pa 20–25 pilieniem, atšķaidītus nelielā ūdens daudzumā, 3–4 reizes dienā pirms ēšanas hipertonijas sākumstadijas gadījumā, pret sirdsklauvēm un citām sirdskaitēm.

* Teicams pretmikrobu un pretiekaisumu līdzeklis ir pulveris, kas pagatavots no parastā biškrēsliņu ziedkopām. Lieto pa mazam nažagalam (devu palielināt nedrīkst) 2 reizes dienā ar medu. Biškrēsliņu ziedkopu pulveris palīdz arī pret cērmēm.

* Liepziedu uzlējumu var izmantot ne tikai kā sviedrējošu līdzekli, bet arī skalot ar to muti un kaklu. Vienu ēdamkaroti drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes vāra ūdens peldē, tad izkāš.

* Pret nefrītu, uretrītu un cistītu 1 ēdamkaroti zilo rudzupuķu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 20 minūtes nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas. Uzlējumu var lietot arī pret nieru un sirdskaišu izraisītu tūsku. Rudzupuķes ir indīgs augs, tāpēc pārdozēt devu nedrīkst.

* Pret iesnām, klepu, angīnu sviedrējošu un mīkstinošu līdzekli var pagatavot no melnā plūškoka ziediem. Divas tējkarotes ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina un lieto pa 2 ēdamkarotēm 5 reizes dienā. Ar uzlējumu arī var skalot mutes dobumu stomatīta un gingivīta gadījumā.

* Audzēju gadījumā izmanto kliņģerīšu ziedus. Divas tējkarotes ziedu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, 15 minūtes nostādina un izdzer 4 reizēs līdzīgās daļās.

Leave a Comment