“Labais” un “sliktais” klepus. Kā atšķirt un ārstēties?

Saaukstēšanās klasiskie simptomi ir šķavas un klepus. Svarīgi ir zināt to cēloņus un raksturu un izvēlēties piemērotas zāles, jo ar nepiemērotiem līdzekļiem var attālināt tik ļoti vēlamo atveseļošanos.

Klepus ir ne tikai viens no galvenajiem elpceļu sakairinājuma vai iekaisuma simptomiem, bet arī uzticams aizsargreflekss. Tāpēc, pirms sāk to ārstēt, skaidri jāzina, vai tas ir “labs” vai arī “slikts” klepus. “Sliktā” un “labā” klepus ārstēšanai jābūt atšķirīgai, jo tiem ir atšķirīga daba un uzdevums. Nepareizi izvēlētas zāles (sausa klepus gadījumā pret mitru vai otrādi) ne tikai nesniegs atvieglojumu, bet pat var kaitēt.

“Labais” klepus
Tas ir atklepojošs klepus, kas veicina krēpu evakuāciju no bronhiem, tā veicot galveno uzdevumu plaušu saslimšanas gadījumā. Turklāt “labais” klepus palīdz mūsu organisma bronhu kokam atbrīvoties no elpceļos nonākušiem svešķermeņiem, putekļiem, slimību ierosinātājiem. Tāpēc šādu klepu nekādā gadījumā nedrīkst nomākt, un pretklepus līdzekļi tikai kaitēs. Gluži otrādi – šis klepus jāstimulē un jāpastiprina.

To var panākt, lietojot:
* krēpas šķidrinošus līdzekļus (lai būtu vieglāk atklepot);

* atklepošanu veicinošus līdzekļus, kas klepu aktivizē;

* izdzerot dienā 2–3 litrus brūkleņu, dzērveņu vai citronu morsa. Tikai jāņem vērā, ka sirds un plaušu mazspējas gadījumā tik daudz šķidruma lietot nedrīkst.

Mitrs klepus ir pavadonis daudziem plaušu iekaisuma procesiem. Arī izdalīto krēpu daudzums var būt atšķirīgs – no pavisam niecīga līdz vairākiem litriem dienā. Savukārt pēc krēpu krāsas var noteikt elpceļu iekaisuma raksturu:
* bezkrāsaini vai dzeltenīgi izdalījumi ir “parastas” saaukstēšanās gadījumā;

* zaļas krāsas izdalījumi norāda uz bronhu iekaisumu;

* rozā nokrāsas izdalījumi mēdz būt plaušu audzēja gadījumā;

* rūsas krāsa liecina par krupozās pneimonijas esamību;

* krēpas ar asins piejaukumu norāda uz tuberkulozi.

Nav jābīstas, ja ārstēšanas gaitā klepus pastiprinās un krēpu daudzums palielinās. Ja krēpas labi izdalās, kļūst gaišākas un nav tik stīgras, tas nozīmē, ka ārstēšanās izvēlēta pareizi un sākusies atveseļošanās.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment