Zādzību skaita pieauguma dēļ privātmāju īpašniekiem jākļūst divtik vērīgākiem. Kā sevi pasargāt?

Rīgas un Zemgales reģionos novērots, ka pēdējā laikā krasi pieaugušas privātmāju zādzības. Pats šokējošākais ir tas, ka zādzības notiek brīdī, kad saimnieki jau ieradušies mājās un atslēguši drošības sistēmu.

Visbiežāk garnadži apzog tās mājas, kas atrodas meža tuvumā, sniedzot viņiem iespēju strādāt aizsegā.  Tieši tādēļ ieteikums ziņot Pol***jai par jebkādu aizdomīgu personu klātbūtni jūsu vai jūsu kaimiņu mājas tuvumā – tie var būt vienkārši garāmgājēji, tumši auto, kas brauc garām izsekot iespējamos zādzības objektus, kā arī krāpnieciskas un neīstas apsardzes firmas darbinieki, kas “it kā” apseko teritoriju.

Zādzību paņēmieni no privātmājām ir visdažādākie: izsitot logu, atspiežot loga vai terases durvis (ja tās atstātas vēdināšanas režīmā), salaužot durvju slēdzeni vai, piemēram, iekļūstot mājā caur otrā stāva logiem, durvīm, kamēr mājas īpašnieki atrodas pirmā stāvā. Visbiežāk zādzības tiek veiktas brīdī, kad nama īpašnieki neatrodas mājās, taču pēdējā laika tendence liecina, ka zādzības tiek veiktas, saimniekiem atrodoties mājās.

Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus, Valsts Pol***ja aicina iedzīvotājus:

  1. Nekavējoties ziņot Pol***jai par redzētām aizdomīgām personām un automobiļiem;
  2. Laikā, kad mājās neviena nav, neatstāt logus vēdināšanas režīmā, jo tas ir viens no populārākajiem un vieglākajiem veidiem, kā zagļiem iekļūt mājoklī. Aizvērt logus, aizslēgt balkonu durvis ir īpaši svarīgi brīžos, kad nebūsiet mājās ilgāku laiku;
  3. Diennakts tumšajā laikā ieteicams aizvilkt aizkarus vai aiztaisīt žalūzijas, lai zagļi nevarētu izpētīt mājas iekārtojumu un noskatīt vērtīgās mantas. Pirms zādzības izdarīšanas, ļaundari bieži vien jau iepriekš novēro un noskata konkrētu mājokli;
  4. Nodrošiniet mājas, kā arī saimniecības ēkas ar video novērošanas kamerām, signalizāciju vai kustības sensoriem;
  5. Nekavējoties informējiet Valsts policiju arī par neizdevušos zādzības mēģinājumu;
  6. Vērtīgās mantas glabājiet seifā, kas ir atbilstoši nostiprināts pie kādas no konstrukcijām;
  7. Mājas pirmā stāva logus ieteicams aplīmēt ar drošības plēvi;
  8. Arī privātmāju teritorijā esošs suns var aizbiedēt zagļus, jo dzīvnieks spēj pievērst apkārtējo uzmanību, un atsevišķos gadījumos zagļi nevēlas riskēt ar stāšanos pret dzīvnieku.

Sargājiet sevi un noteikti dalieties ar šo informāciju!

Avots: apollo.lv

Leave a Comment