Kur likt vecos kartupeļus: pagatavojiet no tiem efektīvu mēslojumu

Mēslošanas līdzekļiem ir svarīga loma kultūraugu dzīvē. Tie uzlabo augsnes struktūru, stiprina saknes un stimulē augšanu.

Kas ir ievērības cienīgi: barības vielu sastāva sagatavošanai var izmantot pagājušā gadā novākto kartupeļu ražu, kas tā arī ir palikusi neizmantota. Grūti iedomāties, bet no vecajiem kartupeļiem, kas citkārt būtu jāizmet, vai kuri vienkārši aizietu postā, var pagatavot patiešām ļoti noderīgu papildus barību. Un tas nav nekas pārsteidzošs, ņemot vērā vielas, kas ir kartupeļu sastāvā.

Kartupeļus galvenokārt veido ogļhidrāti, galvenokārt cietes veidā. Nelielā daudzumā ir arī vienkāršie cukuri, piemēram, saharoze, glikoze un fruktoze. Papildus cietei kartupeļi satur arī vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas. Tie ir bagāti ar C vitamīnu, kas ir antioksidants.

Dažādi kartupeļu veidi, jo īpaši citu krāsu kartupeļi, satur vairāku labvēlīgu uzturvielu daudzumu. Kopumā, jo tumšāks kartupelis, jo vairāk antioksidantu tas satur. Violetie kartupeļi ir bagāti ar antioksidantiem, tostarp antocianīniem, kas var novērst dažādu augu kaišu rašanos un spēcināt augu tā augšanas posmā.

Lai pagatavoto lielisko mēslojumu, kartupeļus sasmalciniet tā, it kā gatavotu zupu. Nomizojiet, nomazgājiet un izgrieziet no tiem visus iespējamos netīrumus.

Pēc tam iegūtos sagataves pārlej ar ūdeni proporcijā 1:1 un pievieno derīgo mikrofloru.

Kā piedevas var izmantot preparātus, kas satur trichodermu, raugu, skābu kāpostu sulu vai jebkuru citu līdzīgas struktūras un īpašību līdzekli.

Lasi vēl: Lietains jūnijs un svelmains augusts: sinoptiķi brīdina, kam sagatavoties šovasar

Noderīgi mikroorganismi kartupeļu masu pārvērtīs par barības šķīdumu, kas nes labumu augiem.

Neaizmirstiet pārklāt spaini, kurā gatavojat mēslojumu, ar pārtikas plēvi, lai pasargātu tā saturu no mušām.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Atstājiet topošo mēslojumu ievilkties uz nedēļu, pēc tam to var izmantot kā kālija pastiprinātāju vai nopietnu augsnes papildinājumu, pirms laistīšanas atšķaidot to ar ūdeni proporcijā 1:10.

Sagatavotais līdzeklis ir ļoti universāls un derēs teju visām dārza kultūrām, kurām attiecīgajā brīdī ir nepieciešams pastiprināts kālija daudzums.

 

Leave a Comment