Ko nedrīkst darīt kapsētā, lai neiedzīvotos nedienās. Gribi tici, negribi ne, bet tas patiešām strādā!

Daudzās reliģijās pastāv uzskats, ka cilvēka Nā*e nav absolūtas viņa eksistences beigas. Katrai kultūrai ir sava izpratne par aiziešanu aizsaulē.

Vienlaikus nelaiķa tuviniekiem un radiniekiem jāievēro vairāki rituāli, kas ir pieņemti noteiktā sabiedrībā.

Kā vēsta tautas ticējums, kapsētas apmeklēšanas noteikumi ir stingri jāievēro, bet to pārkāpšana var novest pie bēdīgām sekām.

Ikviens zina, ka, apmeklējot kapsētu, labāk izvēlēties melnu sēru tērpu un paņemt līdzi pāra skaitu ziedu – pēc mūsu senču uzskata, pāra skaitļi apzīmē noslēgumu, tostarp cilvēka zemes gaitu beigas.

 

Bet tagad vairāk par to, ko labāk nedarīt kapsētā.

Nedrīkst apmeklēt kapsētu pirms saulrieta un nozīmīgos reliģiskajos svētkos

Baznīca neiesaka apmeklēt kapsētu svētdienās un nozīmīgos reliģiskos svētkos: Ziemassvētkos, Kunga Pasludināšanas svētkos, Lieldienās, Svētās Trīsvienības svētkos.

Šajās dienās nelaiķi pat neapglabā, bet dara vai nu pirms, vai pēc šiem svētkiem. Tiek uzskatīts, ka svētku dienās ir jāatpūšas, jādomā par priecīgiem notikumiem, nevis jāaptumšo tās ar skumjām domām.

Attiecībā uz kapsētas apmeklējuma stundām ir daudz ticējumu, taču vienā ziņā tie ir vienādi – naktī pa kapsētu labāk nestaigāt. Ezotēriķi šajā saistībā min negatīvo enerģiju, kas pastiprinās naktī.

Turklāt neviens nav atcēlis bailes no nezināmā, īpaši šādās vietās. Protams, spoki nespēj cilvēku vajāt, taču ir pilnīgi iespējams iekrist izraktā kapā, gūt savainojumus vai ļoti nobīties.


No kapiem nedrīkst neko nest prom

Šis noteikums tiek nodots no paaudzes paaudzē. No kapsētas ir aizliegts kaut ko paņemt un aiznest mājās. Tiek uzskatīts, ka kapsētā esošie priekšmeti ir piesātināti ar nekrotisku enerģiju.

Ja apbedījuma vietā nepieciešams kaut ko mainīt vai sakopt, to var droši darīt, bet atkritumi jāatstāj konteinerā kapsētas teritorijā. Tāpat tiek uzskatīts, ka pieminekļa mazgāšanai nedrīkst izmantot nonēsātas drēbes.

Kapsētā nedrīkst iebraukt ar automašīnu

Rūpes par radinieku apbedījumu vietām ir svētīgs darbs daudzās reliģijās. Vairāki noteikumi aizliedz iebraukt kapsētā ar automašīnu, jo tas var traucēt citiem kapsētas apmeklētājiem un radīt lielu troksni.

Ezotēriķi brīdina – ja automašīna ir bijusi kapsētā, pēc tam tā ir jānomazgā, lai atbrīvotos no negatīvās enerģijas.


Maltīte kapos

Ekstrasensu viedoklis par maltītes rīkošanu kapsētā nesakrīt ar baznīcas skatījumu. Dziednieki un pareģi ir pārliecināti, ka ēst, dzert un smēķēt kapsētas apmeklējuma laikā ir aizliegts.

Būtība ir tāda, ka visi produkti šajā vietā ir piesātināti ar nekrotisku enerģiju, tāpēc cilvēkam var rasties Vese***as problēmas. Savukārt baznīcas noteikumi neaizliedz pieticīgu maltīti pie nelaiķa kapa.


Kapsētas vārtiņi

Reliģiozi cilvēki uzskata, ka kapsētas vārtiņus var pievērt, bet nedrīkst aiztaisīt pavisam. Ja noliekam malā visus ticējumus par nemirstīgām klejojošām dvēselēm, racionālāk būtu pie kapsētas vārtiņus aiztaisīt.

Tas var pasargāt kapus, piemēram, no klaiņojošiem suņiem, kuri var sabojāt apbedījuma vietas.

Katrs pats izlemj, vai ņemt vērā minētos ticējumus, jo kapsēta katru cilvēku ietekmē savādāk.

Dažiem kapos valdošais noskaņojums izraisa panikas un trauksmes lēkmi, bet citiem patīk pastaigāties pa kapsētu, pētīt pieminekļus un kapu plāksnes, kapu kopiņas, baudot kapsētas mierpilno atmosfēru.

Bet kādus noteikumus ņem vērā tu, apmeklējot savu piederīgo kapus? Laipni lūgts padalīties komentāros!

 

 

 

 

Leave a Comment