Ko dara uzbeku sievietes, lai būtu perfektas sievas savam vīram? Izlasot šo paliek viņu žēl..

Daudzās lauku ģimenēs sieviete nevar pat iziet no mājas bez vīra vai vīra mātes pavadības. Vai arī viņai ir jālūdz atļauja to darīt. Skaidrs, ka to var izskaidrot ar bažām par viņas drošību. Taču man šķiet, ka tā ir tikai kontroles un dominances izpausme.

“Vissliktākais ir atrasties kā jaunākā dēla sievai un dzīvot kopā ar vīramāti. Viņai tiek uzticēti visvairāk laika aizņemoši pienākumi. Viņa ceļas pirmā un slauka pagalmu un bruģi pie mājas, gatavo brokastis visai ģimenei,” dalās kāda uzbeku meitene.

Taču daudzas meitenes pieņem “spēles” noteikumus un ievēro tos.

 

Viņas piekopj pieticīgu dzīvesveidu

Galvenā prasība līgavai ir šķīstība. Otra svarīgākā ir tā, ka meitenei jābūt no labas ģimenes. Protams, pieticīga, klusa, strādājoša un mājīga. Jo viņas apprecas, lai audzinātu bērnus un rūpētos par māju.

Turklāt meitenei jābūt jaunai. Tiek uzskatīts, ka, ja meitene nav spējusi apprecēties līdz 25 gadu vecumam, ar viņu kaut kas nav kārtībā. Viņa tiek norakstīta kā veca kalpone.

 

Neskatoties uz to, ka tagad Uzbekistāna ir diezgan sekulāra valsts, tradīcijas daudzviet joprojām ir spēcīgas, un daudzas meitenes izjūt lielu spiedienu no radinieku puses.

Līdz 25 gadu vecumam, lai nebūtu vientuļas un nedzirdētu mātes pārmetumus, viņas ir gatavas pat kļūt par otro sievu, lai tikai būtu precētas. Neskatoties uz to, ka poligāmija valstī ir oficiāli aizliegta.

 

Kas notiek ar tiem, kuri pirms laulībām nesaglabā savu nevainību?

Nu, pirmkārt – radinieku un kaimiņu nosodījums. Galu galā šāda meitene tagad nevarēs apprecēties. Kā saka, ies uz leju. Un, lai kaut kā sakārtotu savu dzīvi, meitenes ir spiestas pieņemt otrās sievas lomu. Protams, pilsētās viņi ir daudz mierīgāki attiecībā uz šādām lietām. Bet ciemos vecās tradīcijas joprojām ir ļoti spēcīgas.

 

Viņa zina, kā “manipulēt”

Varētu šķist, ka uzbeku sieviešu dzīve nav cukurs: tev nevar būt sava viedokļa, tev visiem jāpakļaujas, tu nevari darīt, ko pati gribi. Bet ir kāda nianse. Lai laimīgi dzīvotu laulībā, ir jābūt viltīgākam. Un daudzām uzbeku sievietēm tas izdodas ļoti labi.

Lasi vēl: Diemžēl jaunākā laikapstākļu prognoze Latvijai sagādā nepatīkamu izbrīnu; simtiem latviešu dusmīgi

Viņas zina, kā manipulēt un panākt to, kas viņām vajadzīgs. Tāpēc vīrietis ir tikai laimīgs un uzskata, ka tas bija viņa lēmums un izvēle. Tā noteikti ir prasme, kas ir apskaužama.

 

Leave a Comment