Ķīnas patēriņa cenu indekss un ekonomikas informācija mazina Eiropas tirgus noskaņojumu

Ķīna ziņoja par vājāku patēriņa cenu pieaugumu septembrī, nekā gaidīts, kā arī sniedza nepietiekami pārliecinošu ekonomikas informāciju, kas var radīt spiedienu uz Eiropas luksusa akcijām.

Nedēļas nogalē Ķīna ziņoja par vājāku inflāciju, nekā gaidīts, uzsverot, ka, neraugoties uz agresīviem stimulēšanas pasākumiem, patērētāju pieprasījums joprojām ir vājš. Neapmierinošos datus papildināja Ķīnas finanšu ministra svētdien sniegtais neapmierinošais ekonomikas brīfings, kas, visticamāk, izraisīja turpmāku Ķīnas akciju tirgu kritumu pēc nesenā stimulēšanas trakuma.

Šis optimisma mazināšanās var ietekmēt arī luksus preču akcijas Eiropas tirgos pirms Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmuma par procentu likmēm, kas tiks pieņemts vēlāk šonedēļ.

Ķīna joprojām saskaras ar deflācijas spiedienu

Saskaņā ar Nacionālā statistikas biroja datiem Ķīnas patēriņa cenu indekss (SPCI) septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pieauga par 0.4%, kas ir par 0.6% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī. Pamata patēriņa cenu indekss palielinājās tikai par 0,1 %, kas ir zemākais līmenis kopš 2021. gada februāra. Rūpnīcu izejvielu cenas, ko mēra ar ražotāju cenu indeksu (PPI), salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu saruka par 2,8%, tādējādi jau 24. mēnesi pēc kārtas piedzīvojot deflāciju.

Turklāt Ķīnas Finanšu ministrija izklāstīja plānus, kā atdzīvināt mājokļu lejupslīdi, tomēr nesniedza tik detalizētu informāciju, kā cerēja investori. Finanšu ministrs Lan Fo paziņoja, ka Ķīna atbalstīs vietējās pašvaldības ar to parādiem un iegādāsies nepārdotos mājokļus, norādot, ka joprojām ir ievērojamas iespējas palielināt parādu un fiskālo deficītu. Tomēr viņš neprecizēja pasākumu kopuma apjomu un nepaziņoja par jauniem pasākumiem patēriņa turpmākai veicināšanai. Šis sīkākas informācijas trūkums, visticamāk, mazinās investoru uzticību Ķīnas akcijām.

“Īstermiņā noskaņojums Honkongas un Ķīnas akciju tirgos, visticamāk, saglabāsies svārstīgs, jo Ķīnas politikas veidotājiem tuvojas beigu termiņš, kad viņi varēs attaisnot tirgotāju un investoru iepriekš paustās optimistiskās cerības,” sacīja Oanda vecākais analītiķis Kelvins Vongs.

Šīs nedēļas beigās uzmanība tiks pievērsta svarīgam Ķīnas ekonomikas rādītājam – trešā ceturkšņa iekšzemes kopproduktam (IKP). Daži analītiķi uzskata, ka Ķīna nesasniegs gada izaugsmes mērķi – 5%, jo pēc 5,3% pieauguma pirmajā ceturksnī otrajā ceturksnī Ķīnas IKP pieaugums bija 4,7%, kas bija daudz lēnāks, nekā gaidīts.

Eiropas luksusa preču akciju kāpums var nebūt ilgtspējīgs

Pagājušajā mēnesī Ķīna paziņoja par vairākiem jauniem stimulēšanas pasākumiem, t.sk. galveno kreditēšanas likmju samazināšanu, rezervju prasības koeficienta (RRR) samazināšanu komercbankām, atļauju institucionālajiem investoriem iegādāties akcijas, izmantojot aizņēmumus, un pirmo iemaksu samazināšanu mājokļu pircējiem. Ķīnas akciju tirgi pieauga par gandrīz 30%, savukārt Ķīnas pieprasījumam Eiropā jutīgās nozares, piemēram, luksusa preču un kalnrūpniecības nozare, politikas paziņošanas nedēļā pieauga par vairāk nekā 10%.

Ķīnas patērētāju pieprasījums tiek uzskatīts par galveno rādītāju Eiropas patērētāju akcijām, īpaši tādiem luksusa zīmoliem kā LVMH, Hermes, Kering un Burberry. Ieguldītāji bija gaidījuši ievērojamu Ķīnas patēriņa pieprasījuma kāpumu pēc Nacionālajiem zelta nedēļas svētkiem. Tomēr pagājušajā nedēļā šis sektors saruka, uzrādot nedēļas zaudējumus attiecīgi 0.86% un 1.75% apmērā, jo entuziasms Ķīnas akciju tirgos mazinājās.

Pepperstone izpētes stratēģe Dilina Vu komentēja: “Es esmu skeptiski noskaņota attiecībā uz pēdējā laika luksusa akciju kāpuma ilgtspēju, Ķīnas makroekonomiskā situācija joprojām ir satraucoša, jo pastāvīga deflācija, ko izraisa izaugsmes modelis, kurā prioritāte tiek piešķirta ražošanai, nevis patēriņam.” Viņa atsaucās uz Ķīnas koncentrēšanos uz ražošanu un eksportu, nevis uz patēriņa izdevumiem.

Eiropas tirgos pašlaik sākas izšķirošā peļņas sezona, jo LVMH otrdien ziņo par sava trešā ceturkšņa rezultātiem, bet nākamnedēļ Hermes un Kering. Tā kā Pekinas stimulējošo pasākumu ietekme kavējas, gaidāmie peļņas ziņojumi neatspoguļos Ķīnas politikas ietekmi. Neraugoties uz neseno svārstīgumu, daži analītiķi joprojām ir optimistiski noskaņoti, sagaidot, ka patēriņa izdevumi Ķīnā ilgtermiņā atjaunosies, pat ja tūlītējā ietekme būs ierobežota.

Leave a Comment