Kas jums jāzina par viltvārža sindromu, kas neļauj jums dzīvot brīvi

Viltvārža sindroms (imposter syndrome – angļu valodā) var vajāt daudzus cilvēkus, jo ne visi prot atzīt savus panākumus un sasniegumus. Pastāstīsim, kas ir viltvārža sindroms un kā tas traucē mums dzīvot.

Kas ir viltvārža sindroms

Uzreiz jāpiebilst, ka “viltvārža sindroms” nav oficiāla psihiatriska diagnoze kā, piemēram, “trauksmes traucējumi” vai “depresīvi traucējumi”. Drīzāk tas ir trāpīgs nosaukums īpašam sajūtu un uzskatu kopumam, kam ir pakļauti daudzi cilvēki.

Nosaukums ir ieguvis zināmu popularitāti, un tagad, kad jums stāsta par cilvēku ar “viltvārža sindromu”, jūs vairāk vai mazāk varat saprast, kas ar to domāts.

Šai personai raksturīga uzvedība

Viņš mēdz sevi ļoti asi kritizēt par jebkuru kļūdu, bet savus sasniegumus var uzskatīt par nejaušību, kļūdu vai kaut ko nenozīmīgu.

Mēdz sevi salīdzināties ar citiem, viņam var šķist, ka citi cilvēki ir labāki par viņu. Šī sajūta var būt tik spēcīga, ka cilvēkam var šķist, ka viņš visus krāpj, ka patiesībā nav pelnījis to, kas viņam ir panākumi un uzslavas.

Parasti tie ir cilvēki, kuriem patiešām ir objektīvi sasniegumi.

Kas vēl var izraisīt šīs sajūtas

Protams, viltvārža sindromu var izraisīt vispārēja nedrošība, taču nedrošiem cilvēkiem ne vienmēr ir šis sindroms.

Izcilniece sindroms un nedrošība var izraisīt viltvārža sindromu. Un tas parasti nozīmē, ka jums ir ļoti augsti standarti, pievēršat pārmērīgu uzmanību detaļām un tiekšanās pēc ideāla rezultāta. Taču dzīvē nekas nav perfekts.

Tāpēc cilvēki ar šo sindromu bieži vien ir neapmierināti ar savu darbu, un tas var būt iemesls viltvārža sindromam.

Lasi vēl: Jaungada ēdienkarte: sulīgu un krāsainu salātu “Kleopatra” recepte

Padomi, ko varat izmantot ikdienā, lai atbrīvotos no šī sindroma

Ja jūtat, ka jums ir viltvārža sindroms – galvenais padoms būtu vērsties pie profesionāļa, kurš var jums palīdzēt. Iespējams, aiz tā slēpjas kāda personiska ne tik vienkārša vēsture, kas ir pagātnē, bet joprojām ietekmē jūsu dzīvi.

Turklāt “viltvārža sindroms” var būt tikai daļa no sarežģītas problēmas tēmā par attiecībām ar sevi.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment