Kas jums jāzina par viltvārža sindromu, kas neļauj jums dzīvot brīvi

Kā uzlabot stāvokli

Viedokli “es esmu slikts profesionālis” nevar pamatot ar argumentu “man tā šķiet”.

Jūs varat veikt vingrinājumu. Uzraksti kādu viedokli par sevi un apakšā pieraksti divas slejas ar faktiem, kas šo viedokli pamato, un faktiem, kas šo viedokli atspēko. Un pierakstiet visus iesaistītos objektīvos faktorus.

Pēc tam analizējiet dotos faktus un uzrakstiet reālāku secinājumu. Tam nevajadzētu būt pozitīvam vai negatīvam, jo mēs analizējam realitāti un mums ir jāņem vērā viss.

Tādējādi viedoklis “Es esmu slikts speciālists” var kļūt par: “Esmu paaugstināts amatā divreiz piecu gadu laikā un bieži dzirdu atzinīgi vērtējošas atsauksmes par savu darbu. Ir bijušas arī negatīvas atsauksmes. Man vēl ir kur augt un attīstīties, un es neesmu slikts speciālists”.

Būs noderīgi arī izveidot visaptverošu sarakstu ar saviem sasniegumiem dzīvē. Sākot no agras bērnības (piemēram, iemācījies dzejoli bērnudārzā un uzstājies ar to svētkos) līdz pat mūsdienām.

Jāatzīmē viss, pat lietas, kas mums var šķist nenozīmīgas (piemēram, matemātikas olimpiādē septītajā klasē ieņēma trešo vietu).

Šo punktu dēļ mēs varam nepamanīt sasniegumus, uzskatīt tos par mazsvarīgiem, domāt, ka mums vienkārši ir paveicies. Taču ir svarīgi iemācīties pamanīt arī uzvaras, ne tikai sakāves.

Grūtos brīžos šī pozitīvā pieredze var kļūt mums par atbalstu. Jūs varat arī izveidot sev ikdienas rituālu un pierakstīt savus dienas panākumus. Tas palīdzēs jums iemācīties pamanīt pat nelielus sasniegumus.

Sāciet rakstīt dienasgrāmatu, kurā rakstiet katru dienu. Jūs nevarat izlaist vai neierakstīt jaunus sasniegumus. Jo katrā dienā ir kaut kas, kas ir izdevies, bet dažkārt to ir grūti pamanīt. Šis vingrinājums palīdzēs jums attīstīt ieradumu pamanīt savus panākumus.

 

Leave a Comment