Kas ir sezonas spazmas? Jāzina cilvēkiem cienījamos gados

Samērā ātri normalizēt asinsriti palīdz arī aromaterapija. Lai sasniegtu vēlamo efektu, vietu starp degunu un virslūpu viegli ieziež ar lavandas, jasmīna vai baldriāna eļļu vai izvilkumu, un jau aptuveni pēc 10 minūtēm būs jaušams atvieglojums.

Ieteicams ieelpot arī istabas augu aromātu. Vislabāk der ģerānija, taču labu efektu dod arī citrons un roze. Pārbaudīti spazmolītiķi ir zaķpēdiņas, amoliņš un jasmīns. Šos augus var izmantot tējai.

Teicami spazmas noņem arī mājās gatavots balzams.

* Sajauc māteru lakstus, baldriāna saknes, valriekstu starpsieniņas (no katra pa 15 g), vērmeles (3 g), raudeņu, melisas, mārsila, kumelīšu un dzeltenā amoliņa ziedus (no katra pa 5 g), vilkābeles augļus (20 g), lakricas saknes un vilkābeles ziedus (pa 10 g no katra).

Divas saujas maisījuma aplej ar puslitru kagora un madeiras maisījuma (vīnu sajaukuma attiecība nav būtiska), 30 minūtes karsē ūdens peldē. Vislabāk izvilkumu gatavot stikla traukā ar uzskrūvējamu vāciņu. Iegūto balzamu lieto pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā pirms ēšanas.

Šo balzamu var lietot arī hipertonijas un sirds išēmiskās slimības gadījumā. Ja nav visu nepieciešamo ārstniecības augu, tos var aizvietot ar baldriāna, vilkābeles un māteres izvilkumu (pa 15 pilieniem), ko aplej ar piparmētru tēju.

Prakse pierādījusi, ka vislabākos rezultātus sirds un galvassāpju izraisošo asinsvadu spazmu noņemšanai var panākt, apvienojot pašmasāžu ar autotreniņu.

Pašmasāža jāsāk no pieres, to viegli glaudot ar plaukstām deguna un deniņu virzienā.

Pēc tam tikpat vieglām kustībām pamasē deniņus un seju no pieres līdz zodam (masāžas kustības līdzīgas tām, kas tiek izdarītas, seju mazgājot). Pēc sejas masē pakausi, kaklu un plecus. Pieļaujama arī spēcīgāka (dziļāka) glaudīšana. Masējot plecus, vēlams aizsniegt lāpstiņas – vispirms no vienas, tad otras puses.

Pašmasāžas nobeigumā vieglām glaudošām kustībām pamasē delnu pamatnes un ceļus.
Katra kustība jāizdara 20–30 reižu. Pašmasāžas laikā ieteicams nepārtraukti domās atkārtot frāzes: “esmu mierīgs”, “man nav nekādu satraukumu”, “mani asinsvadi atslābinās”, “mana sirds sitas rāmi un mierīgi”, “mana galva kļūst viegla un skaidra”, “es jūtu spēka un enerģijas pieplūdumu” (no rīta un dienā), “mani sāk mākt snaudiens” (vakarā).

Visas šīs frāzes jāizrunā lēnām – izelpā un tikai domās. Ar šādu autotreniņu var nodarboties katrā brīvākā brīdī un pat braucot transportā.

Uzmanība pievēršama arī uzturam. Jāierobežo sāls un dzīvnieku tauki, priekšroka dodama augu valsts produktiem. Ikdienas ēdienkarte jābagātina ar dārzeņiem, augļiem, tajā iekļaujami arī ķiploki, zaļumi, valrieksti. Pirms gulētiešanas ieteicams izdzert tasīti tējas ar medu un citronu.

Leave a Comment