Kāpēc zinātnieki aizliedz gulēt pie atvērta loga. Tam nav nekāda sakara ar saaukstēšanos

Piemēram, dzirdot garām braucošu mašīnu troksni vai suņu riešanu, mēs uz to nereaģējam, jo zinām, ka mums tas nekādas briesmas nerada. Bet ir skaņas, uz kurām reaģējam ar stresu, piemēram, ja pēkšņi tuvumā iesper zibens un nodārd pērkons.

Naktīs, kad cilvēks guļ, un šķiet, ka uz ārēju troksni nemaz nereaģē, patiesībā skaņas turpina uztvert zemapziņa, tikai smadzenes tās nefiltrē. Citiem vārdiem sakot, jebkurš troksnis sapnī tiek uztverts kā briesmas.

 

Tas izraisa vairāku stresa hormonu, tostarp jau minētā kortizola, izdalīšanos, kas neļauj smadzenēm ieslīgt dziļā veselīgā miegā. Ja trokšņi atkārtojas no nakts uz nakti, tas ir, cilvēks vienmēr guļ trokšņainā telpā, tas noved pie holesterīna līmeņa paaugstināšanās ar visām no tā izrietošajām sekām.

Lasi vēl: “Šī būs tava veiksmes nedēļa!”; Nedēļā no 2023. gada 11. līdz 18. jūnijam uzplauks 3 laimīgās zodiaka zīmes

Jāsaka, ka šī pētījuma rezultāti korelē ar senāku pētījumu, kurā zinātnieki konstatēja arī miega laikā radītā trokšņa negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību. 2002. gadā zinātnieki atklāja, ka satiksmes troksnis izraisa kortizola izdalīšanos, un lidmašīnu troksnis palielina miokarda infarkta risku.

 

Leave a Comment