Kāpēc tautas ticējumi aizliedz žāvēt atvērtu lietussargu mājā: par to zina tikai daži cilvēki

Par lietussargu ir daudz interesantu pareģojumu un ticējumu, kas mūsu senču vidū ir nodoti no paaudzes paaudzē.

Lietussargs kā rīks pastāv jau ļoti sen. Tas ir neaizstājams sliktos laika apstākļos. Un šajā laikā šis parastais priekšmets ir ieguvis ļoti daudz tautas ticējumu.

Piemēram, ilgi ticēja, ka lietussargu nedrīkst likt uz gultas vai atvērt telpās. Cilvēki dažus ticējumus saista ar šī priekšmeta krāsu. Pastāv ticējums, ka zaļš lietussargs nes veiksmi personīgajā dzīvē, tāpēc to labāk iegādāties meitenei, kura sapņo apprecēties. Daudzkrāsains varavīksnes lietussargs var atnest daudz labu un priecīgu mirkļu.

Kāpēc nevar žāvēt atvērtu lietussargu iekštelpās

Ko par to vēsta tautas ticējumi? Kopš seniem laikiem mūsu senči ticēja, ka, atverot lietussargu mājā, tas tā īpašniekam sagādās vienas nepatikšanas un problēmas. Ticējumam ir praktisks pamatojums. Agrāk lietussargi bija izgatavoti no diezgan blīva auduma, kas laika gaitā varēja izstiepties, zaudējot ūdensnecaurlaidīgās īpašības. Tāpēc pēc izžūšanas atvērtā veidā šādu lietussargu nevarēja izmantot tam paredzētajam mērķim.

Ja lietussargs vairs neaizsargāja no lietus, drēbes kļuva slapjas, cilvēks pārkarsa un kļuva ļoti slims. Līdz tam laikam kvalitatīvu apģērbu cena bija diezgan augsta, tāpēc sabojātas lietas radīja arī finansiālus zaudējumus.

Lasi vēl: Vecākais, vidējais, jaunākais – kā bērna dzimšanas secība ietekmē viņa likteni

Mūsdienās lietussargus izgatavo no deformācijai izturīgiem audumiem, tāpēc rūpīga apiešanās ar šo priekšmetu jau nav tik aktuāla. Tomēr tautas ticējumi joprojām ir dzīvi.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Cilvēki tic, ka atvērts lietussargs telpā nesīs nelaimi, nelielas nepatikšanas. Tāpat tiek uzskatīts, ka tas kaitinās mājas gariņu, kas var nodarīt zināmu kaitējumu: piededzināt pīrāgus, izkaisīt sāli, saplēst vāz, saplaisāt spoguli utt. Jā, un no praktiskās puses – atvērts lietussargs, kas žūst telpā, kļūst par šķērsli gan ģimenes locekļiem, gan mājdzīvniekiem. Pēdējos tas var arī biedēt.

 

Leave a Comment