Kāpēc pazūd miegs? Medikamenti un tautas līdzekļi pret bezmiegu

Bezmiega cēloņi
Visi, kas sirgst ar hronisku bezmiegu, parasti dienas laikā nav diez cik miegaini, tomēr sūdzas par nogurumu, ir ātri aizkaitināmi un nespēj koncentrēties. Viņi biežāk kavē darbu un cieš no depresijas. Visbiežākais bezmiega cēlonis ir nepareizs miega režīms. Vieglākos saslimšanas gadījumos var palīdzēt ģimenes ārsts, bet nereti nepieciešama speciālista konsultācija.

Miega traucējumi var rasties psiholoģiska rakstura problēmu ietekmē. Piemēram, sarežģījumi attiecībās ar apkārtējiem cilvēkiem izraisa nemieru un satraukumu, kas parasti veicina pārejošus miega traucējumus. Grūtības iemigt, pamošanās nakts vidū, agra pamošanās no rītiem var būt uz depresijas fona (aptuveni 80% depresijas slimnieku jūt miega traucējumus).

Šādos gadījumos būtu jātiekas ar psihoterapeitu un problēma jāizrunā. Bieži rezultāts tiek sasniegts jau pēc vienas vizītes, un cilvēks pats tiek galā ar bezmiega problēmu. Diemžēl nereti konsultācijas pie psihoterapeita vai psihiatra mēs joprojām uztveram kā kaut ko ārkārtēju, gandrīz vai traģēdiju, kā spriedumu atlikušajam mūžam. Taču ļoti bieži vēlamais rezultāts tiek sasniegts īsā laikā, bet dažos gadījumos labs efekts gūstams, šo terapiju kombinējot ar īslaicīgu medikamentu lietošanu.

Lai neveicinātu citu slimību attīstību un nesaasinātu iepriekšējās, ir svarīgi lietot tikai ārsta noteiktos un Latvijā nopērkamos atkarību neizraisošos medikamentus, jo mēdz būt arī tā, ka pacients atnāk pie ārsta un ir dziļi vīlies – izmēģinājis visvisādus līdzekļus, taču gaidītā rezultāta nav.

Kam nenāk miegs?
Cilvēki, kas vecāki par 65 gadiem, aptuveni 1,5 reizes biežāk cieš no bezmiega nekā pārējie. Lielāks bezmiega risks ir arī vientuļiem indivīdiem, atraitņiem, šķirteņiem un tiem, kas strādā naktīs pēc maiņu darba grafika. Bieži par bezmiegu žēlojas cilvēki ar iekšķīgām vai psihiskām slimībām.

Miegazāles
Miegazāles ir ārsta izrakstīts medikaments, ko lieto miega veicināšanai. Vislabākie miega līdzekļi ir tie, kas izraisa miegu un rada tikai nelielu paliekošu efektu vai kam vispār nav nekāda paliekoša efekta – neizraisa pierašanu, neizjauc miega struktūru utt.

Visu miega līdzekļu, kurus pacientam var izrakstīt ārsts, specifiskā iedarbība ir šāda:
* palīdz ātrāk aizmigt,
* novērš biežu pamošanos naktī,
* palielina miega ilgumu,
* uzlabo miega kvalitāti.

Hipnotiķu grupa, ko pašreiz izmanto ārsti un veselības aprūpes speciālisti, ir ļoti droša. Medikamentu dažādās blakusparādības saistītas ar to spēju padarīt cilvēku miegainu, tāpēc blakusparādību noteikšanā ļoti svarīga ir medikamenta deva.

Ja medikamentu lieto pārāk ilgi vai pārāk lielās devās, var parādīties miegainība dienas laikā vai atmiņas traucējumi. Gados vecākiem cilvēkiem blaknes mēdz būt biežāk. Izjūtot tās, noteikti jāinformē ārsts, lai varētu koriģēt devu vai izvēlēties citas zāles ar īsāku iedarbības laiku.

Miegazāļu lietošanas noteikumi
* Jāsāk ar mazāko devu, ko ieteicis ārsts vai veselības aprūpes speciālists.

* Lielākajai daļai pacientu medikamentu lietošanas ilgums ir 2–4 nedēļas.

* Ja zāles tiek lietotas ilgāku periodu, tas jādara ar pārtraukumiem. Jācenšas noteikt, kuras naktis ir visgrūtākās
vai arī kad īpaši nepieciešams labi izgulēties. Miega līdzekli jācenšas pietaupīt tieši šīm naktīm.

* Nekādā gadījumā nedrīkst palielināt ārsta vai veselības aprūpes speciālista noteikto devu.

* Nav ieteicams pārtraukt medikamenta lietošanu, nekonsultējoties ar ārstu.

* Ja preparāta iedarbīgums zūd, par to jāinformē ārsts.

* Regulāri jāapmeklē ārsts un jāpārbauda veselības stāvoklis.

* Nedrīkst vakarā lietot alkoholu, ja ieņemtas miegazāles.

* Medikamenta lietošana jāapvieno ar pareiziem gulēšanas ieradumiem.

* Lietojot miegazāles, jāparedz 6–8 stundu ilgs miegs.

* Par blakusparādībām un citām pašsajūtas izmaiņām obligāti jāinformē ārsts.
Miegazāles spēj ievērojami uzlabot miegu. Ievērojot ārsta norādījumus un pastāvīgi informējot viņu par izmaiņām, šī labvēlīgā iedarbība būs vēl lielāka.

Tautas līdzekļi
Ja iemigšanas traucējumi saistīti ar paaugstinātu uzbudinātību un iekšēju satraukumu, tautas medicīna iesaka šādas metodes.

* Pirms gulētiešanas kājas paturēt karstā ūdenī.

* Pusstundu pirms gulētiešanas izdzert pusglāzi silta piena ar medu vai 1/3 glāzes ar tējkaroti novirzītās peonijas tinktūras (ārstēšanās kurss – 21 diena).

* Pagatavot un dzert šādu ārstniecības augu uzlējumu: sajauc pa 3 ēdamkarotēm māteru un dumbrāju zaķpēdiņu lakstus un 4 ēdamkarotes viršu lakstu. Četras ēdamkarotes maisījuma ieber keramikas traukā, aplej ar litru verdoša ūdens un 12 stundas nostādina cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā. Pēc tam izkāš un lieto pa ēdamkarotei 4 reizes dienā, līdz stāvoklis uzlabojies un miegs normalizējies.

Leave a Comment