Kāpēc kaķis ēd zāli? Par to tik ilgi tika klusēts, bet beidzot patiesība ir nākusi gaismā

Vai esat kādreiz pamanījis, kā jūsu kaķis ar prieku košļā zāles stiebrus? Tas var šķist dīvaini, īpaši ņemot vērā to, ka kaķi pēc būtības ir plēsēji. Tomēr šai uzvedībai ir dziļa nozīme, un šodien mēs atklāsim visus noslēpumus.

Ir svarīgi saprast, ka kaķi ir instinkta vadīti radījumi. Katrai viņu darbībai ir noteikts mērķis, pat ja tas ne vienmēr ir acīmredzams mums, cilvēkiem. Zāles ēšana nav izņēmums. Tas nav tikai kaprīze vai dīvains ieradums, bet gan svarīgs viņu dabiskās uzvedības elements.

Kāpēc kaķi ēd zāli?

Vēsturiskais konteksts

Lai labāk izprastu šo fenomenu, veiksim nelielu ekskursiju pagātnē. Mūsdienu mājas kaķi ir savvaļas plēsēju pēcteči, kuri medīja mazus grauzējus un putnus. Evolūcija ir veidojusi viņu ķermeni, lai sagremotu tieši šādu pārtiku.

Savvaļā kaķi bieži ēda savu upuri veselu, ieskaitot kaulus, spalvas un kažokādas. Šīs nesagremotās daļas var izraisīt diskomfortu kuņģī. Toreiz daba viņiem ieteica vienkāršu, bet efektīvu risinājumu – apēst zāli.

Kāpēc kaķi ēd zāli?

1. Dabiska organisma attīrīšana

Garšaugs kaķiem darbojas kā dabisks caurejas līdzeklis un vemšanas līdzeklis. Tas var šķist nepatīkami, bet patiesībā tam ir svarīga loma dzīvnieka veselības saglabāšanā.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

Vemšanas efekts: izturīgās zāles šķiedras kairina kaķa vēderu, izraisot rīstīšanās refleksu. Tas palīdz atbrīvoties no nesagremotām pārtikas atliekām, kažokādas vai citiem svešķermeņiem, ko kaķis varētu būt nejauši norijis.

Caureju veicinoša iedarbība: augam virzoties tālāk pa gremošanas traktu, tas veicina vieglāku izkārnījumu izvadīšanu, novēršot aizcietējumus.

2. Atbrīvošanās no norītās kažokādas

Mājas kaķi daudz laika pavada, kopjot savu kažoku. Laizīšanas procesā viņi neizbēgami norij daļu kažokādas, kas kuņģī var veidoties kunkuļos. Zāles ēšana palīdz viņiem dabiski atbrīvoties no šiem pikas.

Lasi vēl: Kataklizmas no 28. – 31.jūlijam: kustība 2 supervulkānos uzreiz, taifūns iznīcina Taivānu, Latvijā plosās stihija – kas vēl gaidāms?

3. Iegūstiet būtiskas uzturvielas

Zāle ir ne tikai kaķu “dabiskā zāle”, bet arī svarīgu uzturvielu avots:

Folijskābe: Šis B vitamīns ir būtisks hemoglobīna ražošanai un šūnu veselības uzturēšanai. Kaķa organisms pats nespēj sintezēt folijskābi, tāpēc dzīvnieki to instinktīvi meklē augu barībā.

B vitamīns: B vitamīnu kompleksam ir svarīga loma jūsu kaķa vielmaiņā, nervu sistēmā un veselīgā ādā un kažokā.

Tagad gan parunāsim par pašu svarīgāko. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment