Kāpēc bietes ir jālaista ar sālsūdeni? Efektīvas biešu laistīšanas noteikumi

Nevienam nav noslēpums, ka tieši pateicoties kvalitatīvai laistīšanai, var iegūt maksimāli lielas bietes. Protams, arī citi pasākumi (ravēšana, irdināšana, piebarošana ar mēslojumu), kas iekļauti agrotehnikā, ir svarīgi. Tomēr pareiza liešana spēlē svarīgu lomu.

Ir svarīgi zināt, kā liet bietes pēc stādīšanas, jo tas ir pats pirmais pasākums, kas nopietni ietekmē nenostiprinājušos stādu. Turklāt daudzi dod priekšroku neaudzēt bietes mājas apstākļos, bet gan sēt sēklas uzreiz augsnē.

Centieties laikus ieliet ūdeni traukā, lai tas paspēj nostāvēties. Šis pasākums nepieciešams tikai tiem, kuri dzīvo blakus lielām pilsētām, un savos dārziņos iegūst hlorētu šķidrumu. Pirmām kārtām, ūdenim ir jānostāvas tik ilgi, līdz tas būs uzsilis līdz apkārtējās vides temperatūrai. Jo galvenais biešu liešanas noteikums – nedrīkst izmantot aukstus šķidrumus: tas kaitēs sakņu sistēmai, var izraisīt slimības, pavājināt augu un apturēt stāda augšanu.

Biešu laistīšana

Pirmajā laistīšanas reizē nav nepieciešams pievienot jebkādus mēslojumus, toties vasaras laikā to vajadzētu izdarīt. Var arī veikt smidzināšanu ar minerālmēslu palīdzību, kas pievienoti ūdenim, bet nevajadzētu ar to pārspīlēt.

Tā kā bietēm patīk liels ūdens daudzums, tad karstajos periodos laistīšana jāveic katru dienu, bet mēreni. Bet, ja jūs pareizi attieksieties pret mulčošanas jautājumu, tad laistīšanu var veikt arī retāk – pēc nepieciešamības.

Biešu laistīšanas normas

Parastā laistīšanas norma šim sakņaugam ir aptuveni 15 litri uz m2 , bet vienmēr sekojiet līdz tim, lai dobē nenotiktu ūdens uzkrāšanās. Ja kas tāds notiek, tad labāk samazināt normu.

Tiko kā biete sāk aktīvi augt (jau no jūnija), laistīšanas biežums jāsamazina līdz 2 – 3 reizēm nedēļā. Bet lietainā vai aukstā laikā laistīšanu var veikt pat vēl retāk.

No augusta sākuma jāsamazina laistīšanas šķidruma daudzums, bet no augusta vidues var arī pilnībā pārtraukt laistīšanu. Tāpēc centieties visas šķidrās piebarošanas veikt jūlija vidū – tieši tajā periodā arī notiek visaktīvākā visu vajadzīgo un svarīgo vielu izmantošana.

Kāpēc bietes jālaista ar sāli?

Daudziem ir interese uzzināt, kā bietes laistīt ar sālsūdeni. Šo paņēmienu izmanto, lai augsni bagātinātu ar nātriju, kas sakņaugam var pietrūkt. Uzzināt par šī mikroelementa trūkumu var pēc lapu ārējā izskata. Ja uz tām parādās sarkanums, tad ir pienācis laiks veikt smidzināšanu ar sāls šķīdumu.

Sāls

Tikai nepārcentieties: pārlieku liels sāls daudzums negatīvi ietekmē auga attīstību.

Starp citu, šī metode ļauj arī panākt sakņaugam lielāku cukura daudzumu, kas būtiski ietekmē arī garšas kvalitāti.

Veiciet profilaktisku savu dobju laistīšanu ar sāls šķīdumu aptuveni 3 reizes visā siltajā sezonas laikā. Vienkārši izšķīdiniet 1 ēdamkaroti sāls 10 litros ūdens un iegūto maisījumu ielejiet augsnē. Bet bojātu lapu gadījumā labāk veikt smidzināšanu ar šķīdumu, kas pagatavots pēc tādas pašas receptes.

Leave a Comment