Kādus ziedus labāk nest uz kapsētu – mākslīgos vai tomēr pieturēties pie dabiskiem ziediem? Tam ir milzu nozīme!

Tāpēc varam droši apgalvot, ka dzīvu vai mākslīgu ziedu atnešana uz kapiem Radoņicā kā piemiņas zīme aizgājējiem ir pilnīgi mūsdienīga tradīcija. Jāatzīmē, ka iepriekšējos gados pilnīgi iztika bez plastmasas izstrādājumiem.

Tā vietā tika izmantoti papīra ziedi. Tos izgatavoja no parasta plāna papīra, neizmantojot ķīmiskas krāsas. Arī uz kapiem daudzi cilvēki veidoja kompozīcijas no egļu zariem.

Mūsdienās tirgi un veikalu letes Radoņicas priekšvakarā ir piepildītas ar plastmasas ziediem. To galvenie pretinieki ir vides aizstāvji, kuri ik gadu apgalvo, ka tās ātri zaudē noietu, ir izgatavotas no toksiskā polivinilhlorīda, ir grūti utilizējamas un nodara nopietnu kaitējumu videi.

Tas, kā izturēties pret šiem apgalvojumiem, ir katra personīgs jautājums. Vienīgi ir vērts padomāt, ka, ja plastmasas ziedi būtu tik bīstami, to ražošana un pārdošana jau sen būtu aizliegta.

 

Taču pareizticīgo baznīcas pārstāvji šajā jautājumā nav tik kategoriski. Savos paziņojumos plašsaziņas līdzekļos viņi tieši neaizliedz nest aizgājējiem uz Radoņicu plastmasas ziedus, bet tikai iesaka tos aizstāt ar dzīviem.

Starp citu, tradicionāli kapa rotāšanai izmanto rozes, neļķes, kallas, krizantēmas, tulpes.

Lasi vēl: Ļoti ātri pagatavojami marinēti kāposti, kuri būs gatavi jau pēc pāris stundām tieši uz pusdienām

Pamatojoties uz to, uz jūsu radinieku kapiem Radoņicā būs piemēroti gan plastmasas, gan svaigi ziedi, kā arī to kombinācija. Galvenais ir tikai ievērot mērenību, nepārvērst kapa kopiņu par puķu dobi. Un, protams, atcerieties, ka galvenais ticīgo apbedījuma vietas rotājums ir krusts, kas iezīmē cilvēka pestīšanu un augšāmcelšanos.

Leave a Comment