Kādas briesmas uzglūn pat omulīgās mājās – kā tās novērst?

Bagātnieku Slep**va
Vai zināt, no kā senāk daudzās valstīs nomira bagātnieki? No svina! Bet ne jau lodēm. Svins tika plaši izmantots dažādiem mērķiem, no tā darināja traukus un dažādus sadzīves priekšmetus.

Piemēram, 1190. gadā tika ierīkota ūdens piegāde Parīzei, un tā notika pa svina caurulēm. Svina ūdensvads savulaik bijis arī Maskavas Kremlī. Taču svina sāļu savienojumi ir ārkārtīgi kaitīgi.

Kopā ar ēdienu nonākot organismā, tie lēnām, bet neatlaidīgi noārda veselību: izraisa plikpaurību, onkoloģiju, demenci (plānprātību).

Protams, mūsdienās svina kaitīgums ir visiem zināms, un nevienam nav prātā no tā ražot ūdensvada caurules vai traukus. Toties šis metāls ietilpst dažu krāsu sastāvā, jo tas paaugstina krāsu noturību. Tādēļ, lai vēlāk nenāktos ieelpot svina izgarojumus, pērkot krāsas, rūpīgi jāizlasa etiķete. Šādas krāsas izmantojamas vienīgi āra darbiem, bet ne iekštelpās.

Tomēr ir grupa cilvēku, turklāt visai kupla, kas pieder “svina riska grupai”. Tie ir autoīpašnieki. Dzinēja izpūtes gāzes satur daudz svina, tāpēc, esot garāžā, tās durvis jātur atvērtas, lai nenāktos elpot degvielas izgarojumus, īpaši, ja motors ir iedarbināts.

Telefons – ienaidnieks
Tos, kuriem ļoti tīk runāt pa telefonu, var piemeklēt Sl***ba, par kuru vēl pirms simt gadiem cilvēki pat nebija dzirdējuši, un tā ir – tālruņa dermatīts.

Pirmkārt, dažas plastmasas, no kurām tiek ražotas tālruņa klausules, var izraisīt auss gliemežnīcas ādas iekaisumu.

Otrkārt, ilgstošas sarunas laikā auss svīst, kas savukārt var izprovocēt iekaisumu. Vēl viena nelaime, kas uzglūn ilgo sarunu cienītājiem, ir pakāpeniska dzirdes pavājināšanās.

Pārāk ilgi skaņu viļņiem iedarbojoties uz bungādiņu, tā izstiepjas vairāk, nekā vajadzīgs, bet tas jau negatīvi ietekmē dzirdes nervu.

Mājas bibliotēka – lepnums un posts
Ne viens vien pamatoti lepojas ar mājas bibliotēku. Un kā nu ne, ja to sāka veidot un krāt jau vecvecāki. Bet grāmatas krāj putekļus…

Godīgi jāatzīst, ka putekļi mājās ir atsevišķs stāsts, kas nekad nebeidzas. Nepietiek ar to, ka tie paši par sevi var izprovocēt elpceļu sistēmas kaites, tajos lieliski jūtas un vairojas vīrusi. Vēl putekļi ir vismīļākā vieta mikroērcītēm, kas izraisa dažādas kaites – no blefarīta līdz pat astmai.

Protams, putekļi krājas ne jau tikai uz grāmatām, vienkārši papīrs tiem ir ideāla uzkrāšanās vieta. Turklāt grāmatas, īpaši, ja to ir ļoti daudz, tiek tīrītas daudz retāk nekā mēbeles un citas vietas.

Otrajā vietā ir paklāji, sevišķi pūkainie un ar garām bārkstīm. Padoms te viens: lai neuzkrātos putekļi, nevairotos ērcītes un vīrusi, biežāk jāizpurina arī grāmatas, bet pēc tam jāizvēdina telpa un jāveic mitrā uzkopšana.

Inerta, bet bīstama
Jautāti, kas ir freons, daudzi atbildēs, ka tā ir gāze, ko izmanto arī dažādu aerosolu, matu laku un citos flakoniņos.

Tikai nosacīti nesen zinātnieki atklājuši, ka freons, lai arī tiek saukts par inertu gāzi, nebūt nav nekaitīgs. Protams, tagad lielākais vairums baloniņu tiek uzlādēti ar pavisam citu saturu, uz tiem pat uzrakstīts, ka nesatur freonu.

Taču reizēm dažviet par krietni zemāku cenu redzama arī vecā parauga produkcija. Turklāt atklāti jāatzīstas, ka dažam labam no mums krājumā joprojām ir, piemēram, baloniņš ar antistatiku, kas ražots vēl pagājušajā gadsimtā, taču joprojām lietojams.

Pats pareizākais ir to izmest, jo freons uzkrājas organismā un var izsaukt smagu saindēšanos (galvenokārt no tā cieš aknas un nieres).

It kā zināmas lietas…
Ir ne mazums vienkāršu un sen zināmu patiesību, kuras nez kāpēc vienmēr piemirstam. Bet tad arī nelaime nav tālu…

* Ja grīdas pārklājam vai linolejam atplīsusi un uzlocījusies mala, tā noteikti jāizlīdzina. Pretējā gadījumā aiz tās var aizķerties kāja, un cilvēks pakritīs. Īpaši tas attiecas uz bērniem, kuri parasti zem kājām neskatās.

* Paklājiņi priekšnamā un vannasistabā nedrīkst slīdēt pa grīdu. Neveikli uz tā uzkāpjot, var aizslīdēt arī cilvēks.

* Elektrības kontaktligzdām jābūt kārtībā. Ja tās, pievienojot kādu ierīci, dzirksteļo, var ne tikai dabūt strāvas triecienu. Ja notiks īssavienojums, mazākā nelaime ir izsisti korķi, bet lielākā – ugunsgrēks.

* Mājās lietotajiem instrumentiem vienmēr jābūt kārtībā. Ja, piemēram, āmurs sitiena laikā noslīdēs no kāta, nekas patīkams nav gaidāms…

* Visa sadzīves ķīmija (lakas, krāsas, šķīdinātāji, veļaspulveris u.c.), arī medikamenti, etiķis un citas vielas virtuvē jāuzglabā bērniem nepieejamās vietās.

Leave a Comment