Kādas briesmas uzglūn pat omulīgās mājās – kā tās novērst?


Pats par sevi saprotams, ka bez mēbelēm neiztikt. Diemžēl daudzi no mums, izvēloties vajadzīgo lietu, priekšroku dod lētākai (īpaši, ja mēbele tiek pirkta bērnam vai darbam, piemēram, rakstāmgalds vai galds datoram).

Taču tās lielākoties tiek ražotas no skaidu plātnēm, bet skaidu plātnes ir ļoti bīstamas vielas – formaldehīda – avots. Starp citu, daudzi mājastēvi, vīri ar zelta rokām, labprāt paši no šīm plātnēm meistaro dažādus plauktiņus, skapīšus un citas saimniecībā noderīgas lietas.

Mierinājums ir tas, ka formaldehīds galvenokārt izgaro tikai tad, ja ir paaugstināta temperatūra vai mitrums. Bet, ja klimats mājā ir normāls, izgarojumi ir ļoti niecīgi Bet… Pastāv tāda nepatīkama lieta kā kumulatīvais efekts, proti, ja cilvēks visu laiku pavada starp lietām, kas ražotas no skaidu plātnēm, formaldehīds var pakāpeniski uzkrāties organismā.

Ko darīt? Pirmām kārtām, lai cik ierobežota būtu rocība, pacensties netaupīt uz mēbeļu (sevišķi guļamvietas) rēķina. Ja nu apstākļi pavisam spiedīgi un mēbele no skaidu plātnes ir vienīgā, ko maciņš atļauj, biežāk jāvēdina telpas, jāuztur dzīvoklī normāls temperatūras un mitruma režīms un… vairāk jādzer zaļā tēja, jo tā izvada no organisma kaitīgās vielas.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment