Idejas svētku galda klājumam. Un kā pasniegt dzērienus?


Svētku galdu klājot, nevajag raizēties, ka nav dārgu porcelāna vai kristāla trauku. Svētku noskaņu var radīt arī ar vienkāršu servīzi, nevainojami tīru galdautu un nepieciešamo galda piederumu komplektu.

* Galda klāšana sākas ar galdautu. Parastu, nepulētu galdu vispirms vēlams vispirms pārsegt ar mīkstu flaneļa drānu, tai pāri uzklāt vaskadrānu un tikai tad – galdautu. Galdautam jābūt izmazgātam, iecietinātam un rūpīgi izgludinātam. Jāraugās, lai galdauta viduslīnija sakristu ar galda vidu.

* Gadumijas svētku galdam vislabākais greznojums ir sveces.

* Ja svinības notiek dienā, vēlams pasniegt tikai vieglos vīnus. Jāņem vērā, ka ziemā patīkamāki ir sarkanvīni.

* Deserta vīnus (muskats, tokajietis, kagors) ieteicams pasniegt pie saldajiem ēdieniem.

* Šampanieti pasniedz atdzesētu līdz 6–8 grādiem, jo pārāk aukstam dzērienam pasliktinās garša. To pieņemts saliet olveida vai augstajās šaurajās glāzēs.

* Limonādes un minerālūdens pudeles atver tieši pirms lietošanas.

* Pie galda grādīgie dzērieni jādzer vai nu to stipruma pieaugošā vai pazeminošā secībā, bet nekādā gadījumā nejaucot vājos alkoholiskos dzērienus ar stiprajiem. Sevišķi bīstami jaukt degvīnu ar dažādiem vīniem. Labāk visu svinību laiku izvēlēties vienu dzērienu.

* Vismazākās sekas atstāj gaišie spirtotie dzērieni degvīns, džins, baltvīns. Bīstamāki ir konjaks un viskijs. Baltvīns ieteicamāks par sarkanvīnu, jo sarkanie vīni satur aminoskābi, kas rosina galvassāpes.

* Iespēja pamosties ar paģirām būs vēl mazāka, ja dzērienus atšķaida ar sulu vai ūdeni, tikai ne gāzētu – gāzēts ūdens paātrina alkohola uzsūkšanos. Turklāt visi gāzētie ūdeņi izraisa atraugas un absolūti neremdē slāpes.

* Spirtotie dzērieni jādzer lēnām, bet, ja iedzerts jau pāri normai, nedrīkst uzkost šokolādi vai sieru (sevišķi izturētos). Abi produkti satur vielas, kas veicina galvassāpes.

* Nedrīkst aizmirst laiku pa laikam izvēdināt telpu: smacīgais gaiss un tabakas dūmi iereibušam cilvēkam viegli izprovocē sliktu dūšu, galvassāpes un reiboni.

Leave a Comment