Kā pazemināt skābes līmeni?

Aizdomas, ka kaut kas nav īsti kārtībā, cilvēkiem rodas, kad parādās sāpes, smaguma sajūta kuņģī, grēmas, slikta dūša, skābas atraugas. Atkarībā no tā, kurā vietā ir bojājums, sāpes var parādīties 20–30 minūtes vai pat 1,5–2 stundas pēc ēšanas, vai arī tukšā dūšā (naktī vai kad cilvēks ir izsalcis).

Lai pārliecinātos, ka tas patiešām ir gastrīts, jāapmeklē ārsts gastroenterologs, kuņģis jāpārbauda ar ultraskaņu un rentgenu. Ārsts var nozīmēt arī citas izmeklēšanas un pārbaudes, lai pilnībā gūtu pārliecību, ka slimība ir tieši gastrīts, nevis kāda cita kuņģa-zarnu trakta kaite, ko tāpat pavada paaugstināts skābes līmenis.

Ķīselis, kas aizsargā kuņģi
Galvenie nosacījumi slimības ārstēšanā ir diēta un medikamenti. Pret gastrītu ar paaugstinātu kuņģa sulas skābes līmeni izraksta preparātus, kas sasaista kuņģī esošo sālsskābi (almagelu u.c.) un samazina sālsskābes sekrēciju. Pamatuzdevums ir – normalizēt sālsskābes veidošanos un atjaunot kuņģa sieniņas gļotādas bojātās šūnas.

Šim nolūkam tiek izmantoti līdzekļi, kas pārklāj kuņģa sieniņas un uzlabo gremošanu. Ārstēšanās var ilgt no dažām nedēļām (ja gastrīts ir akūts) līdz pat vairākiem gadiem, ja slimība ir hroniska. Un, protams, visu šo laiku ļoti rūpīgi jāseko uzturam. Tam jābūt tādam, lai netiktu provocēta papildu sālsskābes veidošanās.

Paaugstinātas kuņģa sulas skābes līmeņa gadījumā ieteicami produkti, kas apņem kuņģa sieniņas: ķīseļi, putraimu, piena, dārzeņu biezeņzupas, piens, kas pazemina kuņģa sekrēciju.

Lai izvairītos no gastrīta nelabvēlīgajām izpausmēm, nedrīkst ievērot diētu ar zemu kaloriju saturu. Ja organismam pietrūks tauku, īpaši augu valsts izcelsmes, ēdiens kuņģi atstās ļoti ātri un tā sieniņas būs daudz vairāk pakļautas sālsskābes iedarbībai. Šajā ziņā cilvēki, kam ir gastrīts ar paaugstinātu skābes līmeni, var nesekot, lai visi piena produkti būtu liesi un var tos neierobežot.

Ieteicami vārīti, sautēti, tvaicēti dārzeņi, biezputras (izņemot prosas), makaroni, liesa gaļa un zivis, saldo šķirņu āboli, bumbieri, banāni. Vārīti un samalti gaļas un zivju ēdieni, vārītu dārzeņu biezeņi, mīksti vārītas olas, tvaikos gatavota omlete, svaigs biezpiens, maize no smalka maluma miltiem, bet nedaudz apkaltusi, želejas un biezeņi no saldiem nobriedušiem augļiem, sārmains negāzēts minerālūdens, tēja ar pienu.

Nāksies atteikties no asām piedevām un garšaugiem, kūpinājumiem, cūkgaļas, kas stipri kairina barības vada un kuņģa gļotādu. Nedrīkst ēst treknas zupas un buljonus (īpaši sēņu), svaigus dārzeņus, sālījumus un marinējumus, asas dārzeņu uzkodas, sīpolus un ķiplokus, rupjmaizi, saldējumu, dzert citronu sulu. Kuņģa sekrēciju pastiprināti ietekmē arī cepti ēdieni, savā sulā sautēta gaļa un zivis, konservi (sevišķi tomātu mērcē), cieti vārītas olas, skābi un nenogatavojušies augļi un ogas. Aizliegums attiecas arī uz gāzētiem un aukstiem dzērieniem.

Nav ieteicami: prosas un zirņu biezeņi, koncentrētas sulas, skābenes, redīsi, rāceņi, sēnes, ananāsu sula. Pārāk bieži nav vēlams dzert kafiju, stipru tēju, alkoholiskos dzērienus, jo arī tie palielina skābes daudzumu un tās koncentrāciju kuņģī.

No tautas līdzekļiem skābes līmeņa samazināšanai iesaka asinszāles, piparmētras, čemuru augstiņa, lielās nātres, kliņģerīšu novārījumu. Novērst nepatīkamos simptomus palīdz kartupeļu un burkānu sula.

Kā jāēd?
Jāēd nedaudz, bet bieži – vismaz 4–6 reizes diennaktī. Šāds režīms nepieciešams tāpēc, ka tad, kad kuņģis ir tukšs, sālsskābes izstrāde palielinās. Šā iemesla dēļ nav ieteicams košļājamo gumiju košļāt tukšā dūšā – siekalas rosina kuņģa sulas veidošanos, bet, ja kuņģis ir tukšs, tam nav ko pārstrādāt, un sula sāk iedarboties uz orgāna gļotādu

* Ēdienam jābūt 38–40 grādus siltam. Arī minerālūdens, ja ir gastrīts ar paaugstinātu skābes līmeni, jādzer 35–40 grādus silts – trīs reizes dienā lieliem malkiem pa 200–300 ml 1–1,5 stundas pirms ēšanas.

* Jācenšas ēšanu saplānot tā, lai galvenā uztura slodze būtu dienas pirmajā pusē un pusdienās. Vakariņas jāēd ne vēlāk kā pulksten 19.00–19.30.

* Katrs kumoss ļoti rūpīgi jāsakošļā.

* Jāņem vērā, ka smēķēšana un alkohols (pat sausais vīns un alus) paaugstina kuņģa sulas skābes līmeni.

* Nedrīkst aizmirst, ka arī daži medikamenti (aspirīns un citi acetilsalicilskābi, kortikosteroīdus un sulfanilamīdus saturošie) paaugstina skābes līmeni. Ja rodas nepieciešamība tos lietot, jākonsultējas ar ārstu un jāpiemeklē atbilstīgi šo preparātu aizstājēji. Uzmanīgi jāizlasa visu lietoto medikamentu anotācijas: ja norādīts, ka zāles jālieto pēc ēšanas vai ēšanas laikā, tas jādara tieši tādēļ, lai neitralizētu to negatīvo ietekmi uz kuņģa gļotādu.

* Jācenšas izvairīties no stresa situācijām, jo arī stress rosina skābes izdalīšanos daudz lielākā un koncentrētākā daudzumā.

* Hroniska gastrīta gadījumā profilaktiska pārbaude vēlama divreiz gadā.

Avots: zacep.com

Leave a Comment