Kā pazemināt skābes līmeni?

Kāpēc organismam vajadzīga sālsskābe? Tāpēc, lai labāk sagremotu barību. Sālsskābe ir neaizstājams gremošanas procesa dalībnieks. Taču visam jābūt ar mēru.

Ja sālsskābe tiek izstrādāta pārāk daudz, apēstais uzturs nespēj to neitralizēt pilnībā, un tad daļa neizmantotās skābes sāk iedarboties uz kuņģa gļotādu, rezultātā izraisot gastrītu. Kas būtu darāms, lai pazeminātu skābes līmeni?

Aizdomas, ka kaut kas nav īsti kārtībā, cilvēkiem rodas, kad parādās sāpes, smaguma sajūta kuņģī, grēmas, slikta dūša, skābas atraugas. Atkarībā no tā, kurā vietā ir bojājums, sāpes var parādīties 20–30 minūtes vai pat 1,5–2 stundas pēc ēšanas, vai arī tukšā dūšā (naktī vai kad cilvēks ir izsalcis).

Lai pārliecinātos, ka tas patiešām ir gastrīts, jāapmeklē ārsts gastroenterologs, kuņģis jāpārbauda ar ultraskaņu un rentgenu. Ārsts var nozīmēt arī citas izmeklēšanas un pārbaudes, lai pilnībā gūtu pārliecību, ka slimība ir tieši gastrīts, nevis kāda cita kuņģa-zarnu trakta kaite, ko tāpat pavada paaugstināts skābes līmenis.

Ķīselis, kas aizsargā kuņģi
Galvenie nosacījumi slimības ārstēšanā ir diēta un medikamenti. Pret gastrītu ar paaugstinātu kuņģa sulas skābes līmeni izraksta preparātus, kas sasaista kuņģī esošo sālsskābi (almagelu u.c.) un samazina sālsskābes sekrēciju. Pamatuzdevums ir – normalizēt sālsskābes veidošanos un atjaunot kuņģa sieniņas gļotādas bojātās šūnas.

Šim nolūkam tiek izmantoti līdzekļi, kas pārklāj kuņģa sieniņas un uzlabo gremošanu. Ārstēšanās var ilgt no dažām nedēļām (ja gastrīts ir akūts) līdz pat vairākiem gadiem, ja slimība ir hroniska. Un, protams, visu šo laiku ļoti rūpīgi jāseko uzturam. Tam jābūt tādam, lai netiktu provocēta papildu sālsskābes veidošanās.

Paaugstinātas kuņģa sulas skābes līmeņa gadījumā ieteicami produkti, kas apņem kuņģa sieniņas: ķīseļi, putraimu, piena, dārzeņu biezeņzupas, piens, kas pazemina kuņģa sekrēciju.

Lai izvairītos no gastrīta nelabvēlīgajām izpausmēm, nedrīkst ievērot diētu ar zemu kaloriju saturu. Ja organismam pietrūks tauku, īpaši augu valsts izcelsmes, ēdiens kuņģi atstās ļoti ātri un tā sieniņas būs daudz vairāk pakļautas sālsskābes iedarbībai. Šajā ziņā cilvēki, kam ir gastrīts ar paaugstinātu skābes līmeni, var nesekot, lai visi piena produkti būtu liesi un var tos neierobežot.

Kā uzzināt, vai skābes ir par daudz un ko darīt, lasi nākamajā lapā!

Leave a Comment