Kā mazgājas, iet uz tualeti un pasaulē laiž bērniņus cilvēki tundrā, kur ir -40 grādu temperatūra

Iespējams, visbiežāk komentāros par maniem piedzīvojumiem ar Jamalas ziemeļbriežu ganiem sastopos ar jautājumiem, kā ņenci iet uz tualeti, mazgājas un dzemdē bērnus.

Pirms sāku stāstījumu, izdarīšu nelielu atkāpi.

Kaut kādu iemeslu dēļ daudzi cilvēki domā, ka ziemeļbriežu gani, kas visu mūžu dzīvo laukos, ir drūmi, neizglītoti savvaļas cilvēki.

Protams, tā nebūt nav taisnība. Tas, ka viņi dzīvo citādos apstākļos, nenozīmē, ka viņi ir kaut kādā veidā sliktāki vai zemāki. Jā, viņiem parasti nav iPhone un stabilu mobilo sakaru, bet viņiem ir ziemeļblāzma un ziemeļbriežu ganāmpulki.

Viņiem nav kafejnīcu aiz stūra vai stacionāro datoru, bet viņiem ir lieliska daba un telts, kas ir lielāks par dažām studijām un ko var novietot jebkurā sev tīkamā vietā.

Protams, es viesojos pie diezgan turīgas ziemeļbriežu ganītāju ģimenes, bet viņi mani pārliecināja, ka viņu dzīve īpaši neatšķiras no pārējo.

 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

 

Sāksim ar higiēnas jautājumiem.

Jā, tā ir pilnīga taisnība, ka ņenci nemazgājas tik bieži kā mēs. Taču tas ir pilnīgi nepareizi, ka viņi visi ir netīri.

Pirmkārt, pareiza sadzīves kārtība un īpašas drēbes samazina sadzīves piesārņojumu. Ja esat kādreiz devušies ceļā ar mugursomu, jums jāsaprot, ka no nedēļu ilga pārgājiena (kur nav dušas vai vannas) atgriezīsieties nedaudz putekļaini, bet ne netīri.

Otrkārt, ja nav piekļuves dabīgajam ūdenim (piemēram, ziemā), vienmēr ir pieejama roku izlietne. Parasti tas ir pa labi no ieejas (ja skatās no ielas). Iepriekš pievienotajā fotoattēlā redzams tieši šāds, un es tajā mazgāju rokas. Plīts tiek kurināta gandrīz nepārtraukti, un tajā vienmēr ir ūdens.

Treškārt, ziemeļbriežu gani ik pēc pāris nedēļām taisa sava veida pirti – viņi uzsilda daudz ūdens un nomazgājas. Parasti vīrieši – atsevišķi, sievietes ar bērniem – atsevišķi. Vismaz tāda ir paraža nometnē, kurā viesojos, un tā man par to stāstīja saimnieks Pjotrs.

Un, ceturtkārt, daudziem ziemeļbriežu ganiem ir dzīvoklis kaut kur Vorkutā vai Labitnangā, kur viņi dažkārt dodas darīšanās, un viņi arī neiznieko iespēju nomazgāties.

Lasi vēl: Šīm zodiaka zīmēm pavasaris būs ļoti labvēlīgs. Viņi saņems ziņu, kas mainīs visu viņa dzīvi

Vasarā tas ir vieglāk – var peldēties upē. Nu, un reizi pāris nedēļās atkal var nomazgāties.

Kas attiecas uz tualeti, pavisam mazi bērni iet uz podiņu turpat teltī. Pēc tam, kad process ir pabeigts, vecmāmiņa nekavējoties visu iznes uz ielas un apber ar sniegu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment