Kā laistīt dārzu rudenī: 5 padomi, ko nedrīkst aizmirst

Ņemiet vērā augsnes tipu

Nav ieteicams pamatīgi laistīt, ja gruntsūdeņi ir pietiekami tuvu – ar to, kā arī ar nokrišņu palielināšanos rudenī pietiek, lai zemi samitrinātu.

Ieteicams arī atteikties no pamatīgas laistīšanas, ja augsnei ir blīva struktūra vai ja tā ir blīvs māls – laistīšanas normu samazināt par 20%. Ja augi aug vieglā mālsmilts augsnē – laistīšanas laikā palieliniet ūdens daudzumu.

Ņemiet vērā auga veidu un vecumu

Vispirms ir svarīgi atcerēties, ka ne visās dārza vietās ir nepieciešams vienāds ūdens daudzums. Augiem zemes gabala dienvidu pusē nepieciešams vairāk ūdens, savukārt augi ziemeļu pusē ūdeni aizturēs.

Tikko iestādītiem, kā arī pārstādītiem augiem ir nepieciešams ūdens – augsne ir regulāri jāmitrina dažas nedēļas, pēc tam laistīšanu var samazināt vai pārtraukt, ja ir pietiekami daudz nokrišņu. Ir ļoti svarīgi rozes nepārlaistīt. Rudenī šos augus ieteicams laistīt tikai tad, ja nav bijuši nokrišņi un augsne ir sausa. Ja augsne ir samitrināta dažus centimetrus, rozes nav jālaista.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Laistīšanas ūdens daudzums ir atkarīgs no auga vecuma. Piemēram, kauleņaugiem nepieciešami 35-50 litri uz 1 kvadrātmetru. Aptuveni tāds pats daudzums (35-40 litri) ir arī sēklu kultūru jaunajiem augiem. Bet pieaugušiem augļu kokiem, piemēram, ābelēm, nepieciešams gandrīz divreiz vairāk – 50-60 litri ūdens uz 1 kvadrātmetru.

Neaizmirstiet par mēslojumu

Lai laistīšanu padarītu lietderīgāku, ieteicams to apvienot ar rudens mēslošanu.

Tomēr ļoti svarīgi ir izmantot mēslošanas līdzekļus bez slāpekļa vai ar zemu šīs vielas saturu.

 

 

Leave a Comment