Jauno profesionāļu skats uz karjeru Latvijā – mīti un fakti

Galvenais kandidātu atlases kritērijs – iepriekšējā darba pieredze

Lūgti norādīt, viņuprāt, 3 parametrus, kurus primāri vērtē darba devēji, izvēloties jaunus darbiniekus savai komandai, lielākais vairums jeb 91% jauniešu kā pirmo min darba pieredze. Tāpat viņi uzskata, ka darba devēji pievērš uzmanību specifiskām prasmēm, piemēram, svešvalodu zināšanām, dažādu nestandarta programmatūru pārzināšanai u.tml. (75%) un izglītībai (62%). Tajā pašā laikā no LDDK datiem izriet, ka darba devēji lielāku nozīmi piešķir darbinieku personīgajām īpašībām, piemēram, iniciatīvai, pastāvībai, disciplīnai, kā arī spējai apgūt jaunas zināšanas un pārvarēt stresu.

“Protams, tirgū ir ievērojams skaits arodu, kuros darba pieredzei ir izšķiroša nozīme. Tomēr ir daudz amatu, kuros darbinieku personiskajām īpašībām ir lielāka vērtība nekā viņu rūdījumam jeb profesionālajai pieredzei. Lai izaudzinātu labus speciālistus, mūsdienās uzņēmumi ir gatavi investēt darbinieku apmācībās un attīstībā. Tādējādi ir svarīgi iedrošināt jauniešus uzdrošināties iet un darīt, nevis baidīties no pieredzes trūkuma,” tā Pļavniece.

Veiksmīgam pirmajam startam karjerā ir nozīme

Latvijā, līdzīgi kā citviet pasaulē, jauniešu nodarbinātība ir nopietns izaicinājums. Proti, Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2018.gada I ceturksnī vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem ekonomiski aktīvi bija vien 37% iedzīvotāju. Bezdarba līmenis šajā vecuma grupa veidoja 14,7%, kas gandrīz divas reizes augstāks nekā valstī kopumā.

Kustības “Smart HR” partneris Juris Zalāns, kurš “Jauno talantu dienu” pirmā semināra ietvaros dalījās personiskajā pieredzē par apzinātu karjeras veidošanu, norāda: “Bezdarbība rada nedrošību un bailes, savukārt rīcībā rodas drosme un pārliecība. Tādēļ mans aicinājums jauniešiem būtu izmantot mūsdienu daudzveidīgās iespējas pirmās darba pieredzes uzkrāšanai, piemēram, izmantot dažādu uzņēmumu piedāvātās prakses iespējas, pieteikties brīvprātīgo darbā.”

Izpētīts, ka jauniešu bezdarbam var būt negatīvas ilgtermiņa sekas. Piemēram, Pasaules bankas dati liecina: ja ir problēmas ar darba gaitu uzsākšanu jau agrīnos gados, tas ietekmē visu personas turpmāko dzīvi, jo jau sākotnēji šie cilvēki ir mazāk patstāvīgi. Savukārt no Lielbritānijas fonda “The Prince’s Trust” pētījumiem izriet, ka katri trīs mēneši, kas pavadīti bez darba 22 gadu vecumā, noved pie papildu pusotra bezdarba mēneša vecumā no 28 līdz 33 gadiem.

“Darba tirgu veido divas puses – darba ņēmēji un darba devēji – abiem ir jāsadarbojas. Uzņēmumiem ir visas iespējas palīdzēt jauniešiem uzsākt karjeru un veidot kvalitatīvu darba tirgu. Tieši tāpēc BITE kā liels darba devējs, uzrunājot partnerus “CV Online”, “Smart HR”, “Prakse.lv” un vēl citus, uzsāk iniciatīvu “Jauno talantu dienas”, lai izglītotu jauniešus vecumā no 16 līdz 24 gadiem par to, kā tad veiksmīgāk iekļauties darba tirgū,” skaidro Pļavniece.

Viņa atklāj, ka “Jauno talantu dienas” BITĒ turpmāk norisināsies vienu reizi mēnesī. Sīkāka informācija par pasākuma laiku tiks publicēta uzņēmuma sociālo tīklu kontos, kā arī šīs iniciatīvas partneru komunikācijas kanālos.

Pirmais “Jauno talantu dienu” seminārs “Audz!”, kas bija veltīts pirmajiem soļiem karjeras veidošanā, norisinājās šā gada 10.augustā. Tā ietvaros ar savu iedvesmojošo pieredzi un praktiskiem padomiem veiksmīgai karjeras attīstībai dalījās BITES vadītājs Kaspars Buls, “CV Online Latvia” mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa, “Benefits Latvija” dibinātājs un kustības “SMART HR” partneris Juris Zalāns u.c. Tāpat pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīt dažādu mobilo sakaru operatora profesiju darba ikdienu.

Leave a Comment