Jaunā nedēļa tirgos: Uzmanības centrā – eirozonas inflācija un ASV nodarbinātības dati

Šonedēļ tirgi galveno uzmanību pievērsīs gaidāmajiem ekonomiskajiem datiem, tostarp eirozonas inflācijai, ASV darbinieku algām un Ķīnas uzņēmējdarbības aktivitātes rādītājiem.

Šie dati būs izšķiroši svarīgi investoriem, lai novērtētu pasaules tautsaimniecības trajektoriju un centrālo banku procentu likmju politikas iespējamo virzību.

Eiropa

Galvenā uzmanība tiks pievērsta eirozonas ātrajam patēriņa cenu indeksam (SPCI) par septembri. Inflācija augustā gada izteiksmē samazinājās līdz 2,2 %, kas ir lēnākais pieaugums kopš 2021. gada jūlija.

Tomēr pamatinflācija joprojām saglabājas noturīga un ir 2,8 %. Konsenss liecina, ka kopējais patēriņa cenu indekss turpinās samazināties līdz 1,9 %, bet pamatinflācija samazināsies līdz 2,7 %.

Eiropas Centrālā banka (ECB) septembrī veica savu otro likmju samazinājumu šogad, taču atkārtoti uzsvēra, ka tā “nav iepriekš apņēmusies noteikt konkrētu likmju kursu”. Tādējādi turpmāka inflācijas samazināšanās būtiski pastiprinātu gaidas par papildu likmju samazinājumu līdz gada beigām.

Tirgi pievērsīs uzmanību arī ECB prezidentes Kristīnes Lagardas runai Eiropas Parlamentā pirmdien. Gaidāms, ka prezidente Lagarda apspriedīs monetāro politiku un reģiona tautsaimniecības perspektīvas, sniedzot ieskatu par bankas turpmāko likmju trajektoriju.

Turklāt otrdien tiks publicēti S&P Global galīgie dati par Francijas un Vācijas iepirkumu indeksa (PMI) rādītājiem rūpniecībā. Ātrie dati liecināja, ka uzņēmējdarbības aktivitāte abu valstu privātajā sektorā krasi pasliktinājusies, palielinot ECB procentu likmju dziļāka samazinājuma iespējamību.

Vēl viens svarīgs rādītājs ir Vācijas provizoriskais patēriņa cenu indekss septembrī, un šie dati tiks publicēti pirmdien. Augustā patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājās par 0.1% un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 1.9%, kas ir zemāks rādītājs, nekā gaidīts.

Gada inflācijas līmenis bija zemākais kopš 2021. gada marta. Lai gan šie dati tiek uzskatīti par pozitīvu zīmi, kas varētu pārliecināt ECB turpināt mīkstināšanas ciklu, tie liecina arī par pirktspējas pavājināšanos pasliktinoties ekonomiskajiem apstākļiem.

Konsensa prognozes paredz, ka Vācijas patēriņa cenu indekss septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi palielināsies par 0,1 %. Apvienotajā Karalistē tiks apstiprināti galīgie iekšzemes kopprodukta (IKP) dati par 2. ceturksni, kā arī septembra galīgie dati par ražošanas un pakalpojumu sektora PMI.

Sākotnējie rādītāji liecināja, ka IKP ceturkšņa salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga par 0.6%, bet uzņēmējdarbības aktivitāte turpināja palielināties gan apstrādes rūpniecības, gan pakalpojumu sektorā. Gaidāms, ka noturīgās ekonomiskās perspektīvas turpinās veicināt Lielbritānijas sterliņu mārciņas kursa pieaugumu.

ASV

Finanšu tirgiem galvenā uzmanība tiks pievērsta septembra ziņojumam par darba samaksu nelauksaimnieciskās darbības jomā. Nesenie dati liecina, ka ASV darba tirgus atdziest straujāk, nekā gaidīts, un tas lika FED sākt ekonomikas mīkstināšanas ciklu, samazinot likmi par 0,5 %.

Jūlijā bezdarba līmenis samazinājās līdz 4,2 %. Tomēr nepilna darba laika darbvietu skaita pieaugums liecina par augstāku bezdarba līmeni kopumā, un pēdējos mēnešos vērojamas lielas lejupvērstas korekcijas. FED paredz, ka līdz gada beigām bezdarba līmenis sasniegs 4,4 %. Prognozes augustam liecina par 144 000 jaunu darbvietu un stabilu bezdarba līmeni 4,2 %.

Jāseko arī līdzi ISM PMI ražošanas nozarē. ASV rūpnīcu aktivitāte sarūk jau 21 mēnesi pēc kārtas, un augusts bija viens no vājākajiem 2024. gadā. Ja dati saglabāsies maigi, tas varētu pamudināt FED turpināt likmju samazināšanu. Gaidāms, ka septembra PMI saglabāsies sarukuma teritorijā.

Āzijas un Klusā okeāna valstis

Āzijas un Klusā okeāna reģionā Ķīnas Nacionālais statistikas birojs (NBS) pirmdien publicēs ražošanas un ar ražošanu nesaistītu PMI par septembri. Tajā pašā dienā S&P Global publicēs arī Caixin ražošanas un pakalpojumu PMI, kas atspoguļo līdzvērtīgus datus par privāto sektoru.

NBS dati liecināja, ka augustā ceturto mēnesi pēc kārtas samazinājās uzņēmējdarbības aktivitāte apstrādes rūpniecības nozarē, un vienprātīgās prognozes liecina, ka septembrī tā turpinās sarukt. Tomēr Caixin dati liecina, ka privātais sektors gada laikā ir paplašinājies.

Pagājušajā nedēļā Ķīna paziņoja par ievērojamu stimulēšanas pasākumu kopumu, kas veicināja pasaules akciju tirgu, īpaši Āzijā un Eiropā, izaugsmi. Tomēr gaidāmie dati vēl neatspoguļos šo pasākumu ietekmi.

Leave a Comment