Itālijas autobūves darbinieki sāk streiku, pieaugot spiedienam uz Stellantis

Itālijas grūtībās nonākušās autobūves nozares strādnieki pirmo reizi 20 gadu laikā rīko nacionālo streiku.

Desmitiem tūkstošu autobūves darbinieku ir izgājuši Romas ielās, vicinot arodbiedrību karogus un nesot plakātus, protestējot pret darba apstākļiem autobūves nozarē. Trīs galvenās nozares arodbiedrības Itālijā ir lūgušas valdību aizsargāt nodarbinātību nozarē un palīdzēt nodrošināt Itālijas autobūves nozares nākotni.

“Mēs strādājam vienu līdz divas dienas nedēļā, kad viss izdodas. Tāpēc mēs šodien sakām, ka (ekoloģisko) pāreju nevar apmaksāt tikai un vienīgi strādnieki,” sacīja Rikardo Falketa, Bari metālapstrādes strādnieku arodbiedrības UIL amatpersona.

Neskaidrība par globālā automobiļu ražotāja Stellantis iespējamajiem nākotnes plāniem ir pašreizējās streika akcijas pamatā. Pasaulē ceturtais lielākais automobiļu ražotājs saskaras ar spiedienu sniegt skaidrību par saviem turpmākajiem ražošanas plāniem, jo tas saskaras ar pieaugošu konkurenci un finansiālo spriedzi.

Itālijas galēji labējā valdība ir apsūdzējusi uzņēmumu par montāžas rūpnīcu pārvietošanu uz zemo izmaksu valstīm. Saskaņā ar Itālijas Metāla mehāniķu federācijas datiem par pirmajiem deviņiem mēnešiem Stellantis ražošanas apjoms 2024. gadā salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir samazinājies par 40 %.

“Lai sasniegtu valdības izvirzīto mērķi – 1 miljons transportlīdzekļu 2030. gadā, Stellantis grupai būtu divkāršojami jāpalielina ražošana,” teikts ziņojumā.

Satricinājums ap Stellantis

Starptautiskais koncerns, kas izveidots 2021. gadā, apvienojoties Fiat-Chrysler un PSA Peugeot, 2024. gada pirmajā pusgadā reģistrēja strauju ražošanas apjoma kritumu lielākajā daļā savu Itālijas rūpnīcu. Pēdējo 17 gadu laikā autobūves uzņēmums ir samazinājis savu Itālijas ražošanu par gandrīz 70 %.

Uzņēmuma izpilddirektors Karloss Tavaress nesen apsūdzēja ES noteikumus par oglekļa emisijām ražošanas izmaksu palielināšanā, liekot domāt, ka grupa, iespējams, būs spiesta slēgt dažas montāžas rūpnīcas, lai stātos pretī konkurencei no Ķīnas. Viņš sacīja, ka “nevar izslēgt” darbavietu samazināšanu, un atkārtoti uzsvēra, ka nepieciešami papildu valsts stimuli, lai veicinātu pieprasījumu pēc elektriskajiem automobiļiem.

Stellantis, kas ražo Jeep un Chrysler automobiļus, ir nonācis uzmanības centrā pēc brīdinājuma par peļņu, kurā tas paziņoja, ka sagaida, ka gadu pabeigs ar zaudējumiem līdz 10 miljardu eiro (11,2 miljardu ASV dolāru) apmērā.

Šonedēļ uzņēmums paziņoja, ka novembrī pārtrauks Fiat Panda ražošanu. Šis lēmums sekoja līdzīgam lēmumam, kas pirms mēneša tika pieņemts attiecībā uz elektrisko Fiat 500.

Tikmēr arī Francijas automobiļu grupas rūpnīcas saskaras ar nenoteiktību. Tomēr līdz novembra vidum tām visām būs izstrādāts trīs gadu ražošanas plāns, ziņo AFP.

 

Leave a Comment