Eiro zem spiediena pirms Eiropas Centrālās bankas lēmuma par procentu likmēm

Eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru sāka samazināties septembra beigās pēc tam, kad bija sasniedzis 15 mēnešu maksimumu. Neraugoties uz iespējamo tuvākajā laikā gaidāmo atveseļošanos, analītiķi norāda, ka eiro vājais kurss var saglabāties.

Pirms šodien gaidāmā izšķirošā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmuma par procentu likmēm, kas tiks paziņots vēlāk, eiro kurss turpināja vājināties attiecībā pret ASV dolāru. EUR/USD pāris no septembra maksimuma, kas pārsniedza 1.12, samazinājās par 3%, ceturtdien Āzijas sesijas laikā nosēžoties 1.18 vidējā diapazonā.

Tirgi plaši sagaida, ka ECB samazinās procentu likmi vēl par 0.25%, tādējādi noguldījumu likmi samazinot līdz 3.25%. Tomēr, ja ECB ieņems vairāk pretimnākošu toni, nekā gaidīts, tas varētu izraisīt eiro kursa kāpumu, jo tirgi jau ir reaģējuši uz gaidāmo trešo procentu likmes samazinājumu.

Neraugoties uz gaidīto, ECB, iespējams, nebūs tik noskaņota noskaņojumā, kā to paredz tirgus. Pārsteigums varētu izraisīt strauju eiro kursa kāpumu un palielināt eiro zonas valdības obligāciju peļņas likmju ienesīgumu. Lai gan tirgus dalībnieki cer uz ātru likmju samazināšanas trajektoriju, centrālā banka, visticamāk, saglabās pakāpenisku pieeju savā mīkstināšanas ciklā.

Saskaņā ar Eurostat provizoriskajiem datiem septembrī inflācija eirozonā patiešām atdzisa līdz 1.8% līmenim, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bija zemāks par mērķa līmeni (1.8%). Galīgie dati, kas tiks publicēti šodien pirms ECB lēmuma pieņemšanas, parasti sakrīt ar sākotnējām aplēsēm, t.i., tie, visticamāk, nemainīs gaidas par 0.25% likmes samazinājumu, ja vien inflācija netiks pārskatīta uz augšu.

Uzstājoties Eiropas Parlamenta Ekonomikas un monetārajā komitejā, ECB prezidente Kristīne Lagarda sacīja: “Raugoties nākotnē, šā gada 4. ceturksnī inflācija varētu īslaicīgi palielināties, jo iepriekšējais straujais enerģijas cenu kritums izkristalizēsies no gada rādītājiem, taču jaunākie notikumi stiprina mūsu pārliecību, ka inflācija savlaicīgi atgriezīsies mērķa līmenī. Mēs to ņemsim vērā nākamajā monetārās politikas sanāksmē oktobrī,” apstiprinot likmju samazināšanas iespējamību oktobrī.

Tomēr viņa arī norādīja, ka ECB ievēros “no datiem atkarīgu pieeju”, un piebilda: “Politikas likmes tiks saglabātas pietiekami ierobežojošas tik ilgi, cik nepieciešams mūsu mērķa sasniegšanai. Mēs neesam iepriekš apņēmušies noteikt konkrētu likmju kursu.”

Eiro ilgtermiņā var saglabāties vājš

Valūtas vērtību ietekmē fundamentālo un tirgus faktoru kombinācija. Galvenie elementi ir centrālās bankas procentu likmes, inflācija, tautsaimniecības attīstības trajektorija un politiskā un ekonomiskā stabilitāte. Pašlaik visi šie fundamentālie faktori, šķiet, noslogo eiro kursu, jo inflācija ir zemāka par mērķa līmeni, ekonomiskā stagnācija, politiskā nenoteiktība un ECB veiktais mīkstināšanas cikls.

Tirgus stratēģis un Moomoo Financial Inc. komercdirektors Maikls Makartijs Euronews sacīja: “Lai gan Lagarda gandrīz noteikti atkārtoti uzsvērs pieeju “sanāksme pēc sanāksmes”, izaugsmes un inflācijas datu lejupslīdes tendence liecina, ka šis paziņojums, visticamāk, netiks ņemts vērā. Pēc paziņojuma es sagaidu nelielu eiro atrāvienu, taču valūta, visticamāk, atsāks savu vidēja termiņa lejupslīdes tendenci, atkāpjoties no divarpus gadu augstākajiem rādītājiem.”

Viņš arī norādīja, ka pēdējā laikā lejupvērsto spiedienu uz eiro pastiprina ASV dolāra stiprums, jo tirgi novērsās no “vislielākās labvēlības scenārijiem ASV”.

Federālo rezervju sistēma (FRS) septembrī uzsāka mīkstināšanas ciklu, ievērojami samazinot procentu likmi par 0.5%, kas sākotnēji izraisīja ASV dolāra kursa kritumu. Tomēr šomēnes dolāra kurss atguvās pēc virknes noturīgu ASV tautsaimniecības datu, īpaši darba tirgus jomā.

Naudas tirgi tagad prognozē, ka novembrī FED samazinās likmi par 0.25%, nevis par iepriekš gaidītajiem 0.5%. Abu centrālo banku atšķirīgās politikas gaidas veicinājušas eiro kursa kritumu attiecībā pret ASV dolāru.

Leave a Comment