Ir saņemta jauna informācija, un tā ir biedējoša: sinoptiķi stāsta, kam jāgatavojas

Rīgas līča Kurzemes piekrastē saglabāsies nedaudz vēsāks laiks. Kad vējš pūtīs no jūras, gaisa temperatūra pazemināsies arī citviet piekrastē.

Kopumā dominēs lēns dienvidu vējš. Vietām, galvenokārt austrumu un ziemeļaustrumu novados, veidosies lietus mākoņi, un dažviet iespējams arī pērkona negaiss. Rīgā sagaidāma saulaina un sausa diena ar lēnu dienvidu, dienvidaustrumu vēju, un temperatūra paaugstināsies līdz +28..+29 grādiem.

 

Novērots un iemūžināts pamatīgs virpuļviesulis; šie kadri gan uzdzen šermuļus

Latvijā ir spēkā sinoptiķu izplatītais dzeltenās pakāpes brīdinājums par stipru karstumu un augstu ugunsbīstamību mežos. Laikapstākļus nosaka anticiklons, un atmosfēras spiediens jūras līmenī ir 1023-1026 hektopaskāli.

Pirmdienas rītā Latvijā debesis pārsvarā ir skaidras, un nokrišņi nav gaidāmi, liecina meteoroloģiskā informācija. Kurzemē pūš neliels dienvidaustrumu vējš, bet pārējā valstī dominē bezvējš.

Gaisa temperatūra plkst. 5 no rīta atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem bija no +9,4 grādiem Madonā līdz +17 grādiem Priekuļos. Deviņos rītā gaidāmi +19..+24 grādi.

 

Lasi vēl: Magnētiskās vētras 27. maijs – 2. jūnijs: kā rīkoties, lai tas nesagādātu nepatikšanas

Dzīvnieku un putnu uzvedība arī var būt vētras priekšvēstneši. Daži dzīvnieki un putni kļūst nemierīgi vai meklē patvērumu vēl pirms vētras sākšanās, jo tie spēj uztvert atmosfēras spiediena izmaiņas un citas dabas norādes. Ūdens virsmas izmaiņas ir īpaši būtiskas jūras vai lielu ezeru tuvumā. Palielināta viļņu aktivitāte un stipras paisuma un bēguma plūsmas var liecināt par gaidāmo vētru.

Pēkšņas un intensīvas lietusgāzes, zibens un pērkona dārdi ir skaidri vētras priekšvēstneši. Ja dzirdama tālu pērkons vai redzams zibens pie horizonta, tas bieži vien norāda uz tuvojošos negaisu.

Vēl viens svarīgs aspekts ir tehnoloģijas un laikapstākļu prognozes. Mūsdienu meteoroloģiskās tehnoloģijas, piemēram, radari un satelīti, ļauj precīzi prognozēt vētras un izdot brīdinājumus. Tāpēc, ja tiek izplatīti laika prognožu brīdinājumi par gaidāmo vētru, tas ir nopietni jāuztver un jāgatavojas iespējamām sekām.

Tātad, lai gan vētras priekšvēstneši var būt dažādi, tie visi sniedz svarīgu informāciju par gaidāmajām laikapstākļu izmaiņām. Ievērojot šos signālus, var savlaicīgi sagatavoties un mazināt vētras radītos riskus un kaitējumu.

Leave a Comment