“Ir jauna informācija, un tā ir biedējoša”: sinoptiķi stāsta, kam gatavoties no 7. jūnija

Austrumeiropas iedzīvotāji ir brīdināti par klimata anomālijām, kas jau 7. jūnijā skars daudzus reģionus. Ir saņemti jauni dati, un tie ir neparasti. Meteorologi norādīja, kam gatavoties.

Pēc ekspertu domām, dienvidos iestāsies pārmērīgs karstums un sausums. Termometru rādītāji pārsniegs +35 grādu atzīmi, kas ir par 4-9 grādiem virs klimatiskās normas. Dažos dienvidu reģionos gaiss sasils līdz +40 grādiem pēc Celsija.

Šādas anomālijas atnesīs Azoru anticiklona spurts, pa kura perifēriju valsts dienvidos ieplūdīs karstas un sausas gaisa masas no Āfrikas ziemeļiem.

 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

Daudzos reģionos pārmērīgs aukstums un lietus uz divām nedēļām ir izjaucis sējas grafiku.

Daudzviet Austrumeiropā pēc nenormāla karstuma viļņa gaisa temperatūra pēc dažām dienām atgriezīsies pie klimatiskās normas. Dienā gaiss sasils līdz +24 grādiem pēc Celsija, naktī būs vēsāks līdz +9…+14 grādiem pēc Celsija.

 

Daudzviet tuvākajā laikā un 7. jūnijā tiek prognozētas stipras lietusgāzes, vietām liela krusa, vējš brāzmās sasniegs 25 metrus sekundē. Vietējiem iedzīvotājiem ieteicams turēties tālāk no reklāmas konstrukcijām un kokiem.

Lasi vēl: 67 gadu vecumā no šīs dzīves uz visiem laikiem uz viņsauli ir devies aktieris un talantīgs rakstnieks

Jūnijā bieži novērojamas dažādas laikapstākļu anomālijas. Latvijā var būt neparasti augsta temperatūra, kas sasniedz un pārsniedz +30 grādus, radot karstuma viļņus.

Var būt arī negaidīti aukstas dienas ar temperatūru, kas ir zemāka par sezonas vidējo, pat sasniedzot +10 grādus vai mazāk. Bieži ir stipras pērkona lietusgāzes un vētras, kas var radīt plūdus un postījumus.

Dažkārt novērojama krusa un stipras vēja brāzmas. Jūnijs var būt arī sausāks nekā parasti, izraisot sausuma periodus, kas negatīvi ietekmē lauksaimniecību. Pēkšņas un krasas laikapstākļu maiņas ir raksturīgas šim mēnesim.

Karstuma viļņus, kā tos oficiāli sauc, speciālisti reģistrē katru gadu. Taču viena lieta ir, ja karstuma vilnis ilgst piecas līdz septiņas dienas, un cita – ja, kā 2010. gadā, tas gandrīz divus mēnešus aptvēra gandrīz visu Eiropas daļu. Tas smagi ietekmē vecāka gadagājuma cilvēkus un cilvēkus ar vāju ve***bu.

Taču tik spēcīgi karstuma viļņi kā 2010. gadā joprojām Austrumeiropā tiek reģistrēti vairākas reizes gadsimtā. Nav iespējams droši pateikt, vai šosezon gaidāma šāda parādība, jo ir gandrīz neiespējami prognozēt katru atsevišķu notikumu.

Viss ir atkarīgs no reģiona īpatnībām, tas ir vesels faktoru komplekss, ieskaitot reljefu, meteoroloģiskos parametrus un citas īpašības. Katrs šāds notikums ir daudzu lokālu faktoru kombinācijas rezultāts, bet šādu notikumu biežāka atkārtošanās ir saistīta ar antr***gēno sasilšanu.

Bet kāda vasara gaidāma Latvijā? Arī šeit diemžēl sinoptiķi atklāj nepatīkamas detaļas..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment