Īlons Masks paraksta līgumu ar NASA: SpaceX būvē NASA kuģi, lai apzināti iznīcinātu Starptautisko kosmosa staciju

NASA uzticēs Īlona Maska uzņēmuma SpaceX kosmosa kuģim vadīt Starptautiskās kosmosa stacijas iznīcināšanu pēc tās norakstīšanas 2030. gadā, raksta CNBC.

Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde parakstīja 843 miljonus ASV dolāru vērtu līgumu ar SpaceX par tā dēvētā “ASV deorbitālā kuģa” būvi. Kosmosa kuģis būs paredzēts futbola laukuma lieluma pētniecības laboratorijas ievirzīšanai atpakaļ Zemes atmosfērā pēc tās ekspluatācijas 2030. gadā.

SpaceX būvētais transportlīdzeklis efektīvi iznīcinās Starptautisko kosmosa staciju (SKS), virzot staciju atpakaļ no orbītas.

“Ir ļoti svarīgi sagatavoties drošai un atbildīgai Starptautiskās kosmosa stacijas deorbitēšanai kontrolētā veidā,” teikts NASA paziņojumā presei, un ASV deorbitēšanas transportlīdzeklis nepieciešams, lai “nodrošinātu, ka tiek novērsts risks apdzīvotām teritorijām”.

NASA neprecizēja, vai SpaceX izstrādātais ASV deorbitālā kosmosa kuģa projekts būs balstīts uz kādu no uzņēmuma jau esošajiem kosmosa kuģiem, piemēram, kapsulām Dragon. SpaceX un NASA uzreiz neatbildēja uz CNBC lūgumu sniegt komentārus par dizainu.

ASV – kopā ar četrām starptautiskām partneru aģentūrām, kas pārstāv Krieviju, Eiropu, Kanādu un Japānu – gatavojas iespējamam Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS), kas kopš 2000. gada darbojas ar apkalpi, darbības beigām. Starptautiskajā kosmosa stacijā, kas galvenokārt tika izveidota kā pētniecības laboratorija ar apkalpi, ir veikti vairāk nekā 3300 eksperimentu mikrogravitācijas apstākļos. Tie ietver pētījumus, kas nav iespējami uz Zemes, piemēram, medicīnas zinātnēs un tehnoloģiju demonstrācijās.

Taču SKS noveco, un NASA un tās vadošais partneris Roscosmos nespēj atrisināt arvien pieaugošo mikroskopisko noplūžu problēmu stacijā.

NASA trešdien publicēja pētījumu, kurā analizēts, kāpēc tā nolēma apzināti iznīcināt SKS, veicot kontrolētu nolaišanos. Aģentūra izvērtēja dažādas alternatīvas, tostarp stacijas izjaukšanu orbītā vai mēģinājumu pacelt SKS uz augstāku orbītu ar lielu kosmosa kuģi, piemēram, SpaceX Starship.

“Kosmosa stacija ir unikāls artefakts, kura vēsturisko vērtību nevar pārvērtēt. NASA to ņēma vērā, nosakot, vai kādu stacijas daļu varētu glābt vēsturiskai saglabāšanai vai tehniskai analīzei,” raksta aģentūra.

Galu galā aģentūras pētījumā tika konstatēts, ka jebkādi mēģinājumi saglabāt vai atkārtoti izmantot SKS ir tehniski vai ekonomiski neiespējami. NASA atzīmēja iespēju, ka SKS darbības laiku varētu pagarināt pēc 2030. gada, taču tas vēl nav noteikts, un tam nepieciešama vienošanās ar starptautiskajām partneru aģentūrām.

NASA plāno aizstāt SKS ar privātām kosmosa stacijām un palīdz finansēt ASV uzņēmumu izstrādi, izmantojot programmu Commercial LEO Destinations (CLD).

SKS izstrāde un būvniecība izmaksāja aptuveni 150 miljardus ASV dolāru, un tās ekspluatācija NASA katru gadu izmaksā aptuveni 4 miljardus ASV dolāru, tāpēc aģentūra uzskata, ka privāti būvētas kosmosa stacijas ir veids, kā aizstāt SKS par daļu no izmaksām.

Leave a Comment