Idejas kā garšīgi pagatavot griķus pusdienās – nav nemaz tik sarežģīti

Parasti griķus gatavo visvienkāršākajā veidā – novāra un pasniedz. Tomēr piedevas loma graudaugiem nav vienīgā. Jūs varat to izmantot, lai pagatavotu sacepumu vai siltus salātus. 

 

Tirgotāju stila griķi katlā

Mēs esam pieraduši gatavot griķus katliņā vai katliņā. Mēģināsim pagatavot cepeškrāsnī. Ēdiens tika gatavots, izmantojot to pašu tehnoloģiju jau cara laikos. Tiesa, cepeškrāsns vietā viņi izmantoja plīti.

Graudaugi tika sajaukti ar gaļu un vārīti uz lēnas uguns ilgu laiku. Tikai bagāti cilvēki, piemēram, tirgotāji, varēja atļauties kārumu. No šejienes arī nosaukums – tirgotāja stila griķi.

Sastāvdaļas:

cūkgaļas mīkstums – 300 g

griķi – 100 g

burkāni – 1 gab.

sīpoli – 1 gab.

ķiploki – 3 krustnagliņas

augu eļļa – 1 ēdamkarote. l.

sāls – 1 tējk.

malta paprika – 0,5 tējk.

lauru lapa – 2-3 gab.

malta kanēļa – šķipsniņa

malti melnie pipari – šķipsniņa

Gatavošanas metode:

Cūkgaļu sagriež 1,5–2 cm lielos gabaliņos, samaisa ar maltu papriku, kanēli, melnajiem pipariem un 0,5 tējk. sāls.

Pannā uzkarsē 1 ēd.k. l. augu eļļu un apcep cūkgaļu uz lielas uguns. Gaļai jābūt garozai, bet iekšpusē tā var palikt neapstrādāta. Liek podiņos.
Sasmalciniet ķiplokus, sīpolus un burkānus. Tajā pašā pannā apcep dārzeņus ar atlikušo augu eļļu.

Cepšanai pievieno nomazgātus griķus un visu kopā sautē uz vidējas uguns 3-5 minūtes.

Pārslas un dārzeņus liek podos, katrā ieliek pa lauru lapu un piepilda ar karstu ūdeni, lai šķidrums pilnībā nosegtu visas sastāvdaļas. Ja vēlaties viskozāku putru, varat pievienot nedaudz vairāk ūdens.

Traukus liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200°C, uz 30–40 minūtēm. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām katlos var ielikt sviesta gabaliņu.
Gatavo ēdienu izrotājiet ar zaļumiem un pasniedziet.

Pildīti kāpostu tīteņi ar malto gaļu un griķiem

Klasiskajās kāpostu ruļļu receptēs pildījumam izmanto rīsus. Taču neviens neliedz atkāpties no tradīcijām. Mēs iesakām graudaugus nevis vārīt, bet tvaicēt. Šādi pagatavota putra sanāk drupanāka. Sāls vietā griķiem var pievienot sojas mērci. Tad pamatnei būs interesanta garša.

Sastāvdaļas:

baltie kāposti – 1 gab.

maltā gaļa – 400 g

buljons – 300 ml

burkāni – 1 gab.

sīpoli – 1 gab.

griķi – 100 g

augu eļļa – 2 ēdamk. l.

ķiploki – 2 krustnagliņas

tomātu pasta – 2 tējk.

sāls – 1 tējk.

piparu maisījums – 0,5 tējk.

paprika – 0,5 tējk.

Gatavošanas metode:

Nomazgātos griķus liek katliņā un sajauc ar šķipsniņu sāls. Aplej ar 200 ml verdoša ūdens, pārklāj ar vāku un atstāj uz 20-30 minūtēm.
Lielā katliņā uzvāra ūdeni un pievieno sāli. Ievietojiet kāpostus verdošā ūdenī 5-7 minūtes.

Novietojiet kāpostu galvu uz sieta un ļaujiet mitrumam iztukšot. Sīpolu un ķiploku sasmalcina, burkānus sarīvē uz rupjās rīves.

Dziļā pannā uzkarsē augu eļļu. Cepiet ķiplokus un sīpolus līdz zeltaini brūnai. Pievieno burkānus un vāra uz lēnas uguns 5-7 minūtes. Šajā posmā, ja vēlas, daļu cepšanas var pārnest uz cepšanas trauku.

Lasi vēl: Šie veselīgie salāti noteikti patiks daudziem: garšīgi, ātri un vienkārši pagatavojami (izcili salāti ikdienai )

Dārzeņiem pievieno malto gaļu un vāra uz lēnas uguns, līdz gaļa maina krāsu. Gaļu un dārzeņus sajauc ar griķiem un maltu papriku, sāli un pipariem.

Atdzesēto kāpostu galvu izjauciet lapās, ja nepieciešams, noņemiet visas cietās daļas. Uz katras lapas liek 1-2 ēd.k. l. pilda un veido kāpostu ruļļus. Pārnesiet sagatavi dziļā cepšanas traukā.

Apvieno buljonu ar tomātu pastu un pārlej ar maisījumu kāpostu tīteņiem. Cep cepeškrāsnī 30-40 minūtes 180°C. Gatavos kāpostu tīteņus pasniedz ar krējumu vai citu iecienītu mērci.

 

Leave a Comment