Google sūdzas ES par Microsoft mākoņa licencēšanas praksi

Google ir iesniedzis pretmonopola sūdzību Eiropas Komisijā pret Microsoft saistībā ar iespējamu pret konkurenci vērstu praksi mākoņa licencēšanas sistēmā.

Sūdzība ir vērsta pret Microsoft mākoņplatformu Azur, kas, kā apgalvo Google, ierobežo Eiropas klientu iespējas pārvietot darba slodzi uz konkurentu mākoņsistēmām.

Google apgalvo, ka platforma bloķē klientus, izmantojot Windows serveri, kas ir galvenais lietojumprogrammām un Microsoft pakalpojumiem, un Microsoft piemēro finansiālus sodus uzņēmumiem, kuri vēlas izmantot citus mākoņdatošanas pakalpojumu sniedzējus, kā arī drošības vai sadarbspējas šķēršļus.

“Kā novērst Microsoft radīto ierobežojumu, ņemot vērā, ka daudzi IT departamenti un uzņēmumi ir atkarīgi no Microsoft produktiem?” Euronews jautāja Google Cloud vadītājs Amits Zaverijs. “Mēs vēlamies, lai Komisija rīkotos ātri, veiktu izmeklēšanu un liktu Microsoft atcelt ierobežojumus, lai klientiem būtu viegli izvēlēties,” sacīja Zaverijs, piebilstot: “Un tirgus Eiropā var uzplaukt, un pārdevēji var patiešām konkurēt par biznesu un ieviest inovācijas.”

Šī nav pirmā reize, kad Microsoft ir nonācis ES pretmonopola uzraudzības iestādes redzeslokā par iespējamu negodīgu praksi mākoņpakalpojumu tirgū.

Amazon atbalstītais mākoņpakalpojumu lobijs CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) 2022. gadā iesniedza sūdzību Eiropas Komisijai par Microsoft līguma noteikumiem. Lieta tika izbeigta pagājušā gada jūlijā pēc tam, kad ar CISPE tika noslēgts 22 miljonus eiro vērts darījums.

Amazon AWS, Microsoft un Google ir mākoņtehnoloģiju tirgus līderi visā pasaulē, un cīņa starp “lielo trijnieku” ir sīva.

Arī Microsoft saskaras ar Eiropas Komisijas pretmonopola izmeklēšanu, kas tika uzsākta pagājušā gada 27. jūlijā saistībā ar Teams, tās saziņas un sadarbības produktu. Ja dominējošais stāvoklis tiks pierādīts, uzņēmumam var tikt piemērots naudas sods līdz pat 10 % no tā gada ieņēmumiem.

Microsoft ir atrisinājis līdzīgas bažas, ko pauduši citi Eiropas mākoņpakalpojumu sniedzēji, mierizlīguma ceļā, pat pēc tam, kad Google cerēja, ka tie turpinās tiesāties, sacīja uzņēmuma pārstāvis, piebilstot: “Mēs sagaidām, ka Google tāpat nespēs pārliecināt Eiropas uzņēmumus, un mēs sagaidām, ka Google tāpat nespēs pārliecināt Eiropas Komisiju.”

Leave a Comment