Gaidāma karsta vasara: “Vismaz viens gads pirms 2026. gada būs vissiltākais vēsturē”, bet ir viens BET

Vai šī parādība ir tik biedējoša, kā tai tiek piedēvēts?

Eksperti apgalvo, ka El Ninjo ne vienmēr izraisīs vasaras karstuma vilni.

Lūk, ko par to domā Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (WMO) pārstāve Klēra Nulisa, norādot, ka daudz kas atkarīgs no reģiona:

“Nav viegli prognozēt, ka vasara būs karsta.”

 

“WMO eksperti uzsver, ka pirms El Ninjo ierašanās ar 90 % varbūtību iestāsies “neitrālu apstākļu periods no marta līdz maijam”. Aprīlī-jūnijā šī varbūtība tiek lēsta 60 % apmērā.”

Pastāv 93 % varbūtība, ka vismaz viens gads pirms 2026. gada būs siltākais gads vēsturē. Ja runājam par šiem datiem, kļūst skaidrs, ka simtprocentīgas pārliecības par El Ninjo parādīšanos zinātniekiem nav.

Latvijas karstākā vasara, kuru ir pieredzējusi kopš laika sākuma reģistrēto temperatūru ziņošanas sākuma, bija 2018. gads. Šajā vasarā, kas bija ārkārtīgi karsta un sausa, Latvijā tika sasniegtas rekordaugstas temperatūras.

Lasi vēl: Laiks aprīlī pārsteigs: meteorologi ir pateikuši, kāda temperatūra mūs gaida

Piemēram, jūlija mēnesī dažās vietās termometra stabiņš paaugstinājās līdz 35-37 grādiem pēc Celsija, kas bija ļoti netipiski augsta temperatūra šim reģionam.

Šī vasara tika iezīmēta ar pastāvīgu sausu un karstu laika apstākļu periodu, kas radīja problēmas saistībā ar nokrišņu trūkumu un palielinātu ugunsgrēku risku. Tā bija viena no ekstremālākajām un siltākajām vasarām Latvijas vēsturē, kas radīja daudzus izaicinājumus cilvēkiem un dabai.

 

Leave a Comment