Filma “Lāčplēsis” (1930) prestižajā Pordenones mēmā kino festivālā

Latviešu kino vēstures šedevrs, mēmā kino perioda pērle, Aleksandra Rusteiķa režisētā filma “Lāčplēsis” 4.oktobrī pēc LKA Rīgas Kino muzeja iniciatīvas tiks izrādīta Itālijā, Pordenonē notiekošajā mēmā kino festivālā (Le Giornate del Cinema Muto), kur filma ir iekļauta “Rediscoveries” sadaļā. Šis festivāls ir nozīmīgākais mēmā kino festivāls pasaulē, un šogad tā norises datumi ir 1.-8.oktobris.

“Latvijas kino vēsture ir interesanta ne tikai skatītājiem Latvijā, bet arvien vairāk uzrunā arī skatītājus ārpus Latvijas. Viena no LKA Rīgas Kino muzeja misijām ir popularizēt latviešu kino vēsturi. Ārkārtīgi priecājos, ka pozitīvi rezultējies vairāku gadu ilgais darbs, lai prestižā Le Giornate del Cinema Muto festivāla apmeklētāji satiktos ar filmu “Lāčplēsis”. Rādīt ārzemju skatītājam latviešu kino, it sevišķi kino vēstures darbus, ir būtisks veids, kā palīdzēt atklāt Latviju un dot iespēju iepazīties ar Latvijas kultūru, izkāpjot no stereotipiem, kas diemžēl joprojām par mums valda,” uzsver Rīgas Kino muzeja vadītāja Agnese Logina.

Aleksandra Rusteiķa “Lāčplēsis” (1930) ir Latvijas kinovēsturē pirmā lielmēroga vēsturiskā spēlfilma, kas saglabājusies līdz mūsdienām, un tai ir bijusi ļoti liela nozīme nacionālā kino veidošanā. Filmas darbība risinās divos laikmetos – mītiskajā pasaulē, kur darbojas Lāčplēsis, Laimdota un Melnais bruņinieks, un 1919.gada Latvijas brīvības cīņu laikā, kur uzplaukst mīlas stāsts starp Jāni Vanagu un Mirdzu Saulīti, bet iejaucas Svešais. Abās laika līnijās noris cīņa starp labo un ļauno, kas filmas vēsturiskajā līnijā rezultējas ar Latvijas Republikas proklamēšanu un neatkarības nosargāšanu. Filmas tapšanu finansēja Aizsargu organizācija un atbalstīja Kara ministrija. Galvenajās lomās: Voldemārs Dimze (Lāčplēsis/Jānis Vanags), Lilita Bērziņa (Laimdota/Mirdza Saulīte), Osvalds Mednis, Jēkabs Upenieks un citi.

Pordenones festivālā tiks rādīta restaurēta filmas kopija. Filmas restaurāciju veikusi studija “Lokomotīve” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Leave a Comment