ES sāk izmeklēšanu par Vācijas valsts atbalstu uzņēmumam Lufthansa

Eiropas Komisija ir sākusi izmeklēšanu par Vācijas piešķirto valsts atbalstu aviokompānijai Lufthansa COVID-19 laikā 2020. gadā.

Rekapitalizācija 6 miljardu eiro (6,5 miljardu ASV dolāru) apmērā tika apstiprināta saskaņā ar pagaidu atbalsta shēmu COVID laikā, bet pagājušajā gadā ES otrā augstākā tiesa to anulēja. Lufthansa apelācijas sūdzība par šo lēmumu joprojām tiek izskatīta.

Tiesa konstatēja vairākas kļūdas Eiropas Komisijas apstiprināšanas procesā, tostarp to, ka tā nav novērtējusi Lufthansa spēju nodrošināt finansējumu no tirgus ar izdevīgiem nosacījumiem. Šo spriedumu ietekmēja sūdzības no tādiem konkurentiem kā Ryanair un Condor, kuri apgalvoja, ka minētais atbalsts kropļo konkurenci.

Komisijas veiktā izmeklēšana ir atbilde uz tiesas nolēmumu, kurā tika paziņots, ka procesā ir pieļautas kļūdas.

Tagad tās mērķis ir noskaidrot, vai finanšu injekcijas bija saskaņā ar Eiropas noteikumiem par valsts atbalstu.

Neraugoties uz šo spriedumu, Lufthansa jau ir atmaksājusi stabilizācijas līdzekļus līdz, ka tika piešķirti pandēmijas laikā. Iespējams, tas varētu ierobežot tiesas sprieduma tūlītējo ietekmi, lai gan tas varētu ietekmēt turpmāko valsts atbalstu.

Lufthansa preses pārstāvis atkārtoja, ka uzņēmums jau ir pilnībā atmaksājis saņemto palīdzību un teica, ka Lufthansa savā 2023. gada pārskatā ir paredzējusi, ka Komisija uzsāks oficiālu izmeklēšanu, kā tā ir darījusi līdzīgos gadījumos.

2023.gadā Lufthansa grupa guva ievērojamus finansiālus panākumus, uzrādot 2,7 miljardu eiro darbības peļņu, kas bija ievērojams pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 1,5 miljardiem eiro. Uzņēmuma ieņēmumi šajā gadā sasniedza 35,4 miljardus eiro, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar 30,9 miljardiem eiro 2022. gadā.

Attiecībā uz 2024. gadu Lufthansa turpina uzrādīt labus rezultātus, un tās paziņotie ieņēmumi divpadsmit mēnešos līdz 2024. gada 31. martam sasniegs 35,82 miljardus eiro. Tas ir pieaugums par 4,05 % salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Uzņēmums ir arī ievērojami uzlabojis savu bilanci, samazinot neto parādsaistības un nodrošinot spēcīgu naudas plūsmu, kas veicina tā stabilu finansiālo stāvokli.

Pieprasījums pēc aviopārvadājumiem joprojām ir augsts, un Lufthansa sagaida, ka 2024. gadā tās kapacitāte palielināsies līdz aptuveni 95 % no pirmskrīzes līmeņa. Uzņēmums arī koncentrējas uz avio flotes modernizāciju un ilgtspējības iniciatīvām, kas ir daļa no uzņēmuma izaugsmes stratēģijas.

Leave a Comment