Eksperts izstāsta, kāpēc suņi uz dažiem cilvēkiem rej, bet uz citiem – nē

Smaržas suņu pasaulē

Mūsu mājdzīvnieki ir daudzkārt jutīgāki pret smaržām. Tas, kas mums šķiet normāli (smaržas, ķiploki utt.), sunim var izraisīt neviennozīmīgu reakciju.

Interesanti ir tas, ka pat patīkama smarža var izraisīt suņa negatīvu reakciju. Piemēram, viņu aizvaino kāds, kas smaržo pēc kumelītēm. Tad mājdzīvniekam šī smarža var asociēties ar kaut ko sliktu, kas ir kaitinošs.

Suņi vienmēr visu pārbauda ar degunu. Tā ir viņu daba. Tajā pašā laikā cilvēku, kurš smaržo līdzīgi saimniekam, var sagaidīt ar prieku: ar vicinātu asti. Tas var pat riet no laimes.

 

Pastaigas nianses

Pat pastaigas kvalitāte un ilgums ietekmē suņa labsajūtu un reakciju. Piemēram, saimniekam nav bijis laika. Stundas vietā viņš pastaigājās ar savu mīluli 15 minūtes un neļāva viņam skriet un spēlēties: viņš viņu vadāja pavadā.

Iepriekš aprakstītajā situācijā dzīvnieks atrodas stresa situācijā. Tāpēc tam ir nepieciešams kaut kā atbrīvoties no emocijām. Šādā gadījumā riešanai uz nejaušu svešinieku var nebūt “ļaunprātīga nolūka”. Daudz kas ir atkarīgs no suņa noskaņojuma. Parasti labi pastaigāts un labi barots suns reti kad vienkārši ries. Taču mēs šeit neatņemsim uzmanību un tās izglītošanu, apmācību. Arī šie momenti nosaka suņa uzvedību.

 

Aizdomīga uzvedība

Būsim godīgi: suns novērtē jebkuru cilvēku. Tas to dara ne tikai ar deguna, bet arī ar acu palīdzību. Svešinieks var plaši vicināt rokas vai veikt pēkšņas kustības. Tas sunim šķiet aizdomīgi, un tas var sākt riet.

Tajā pašā laikā cilvēks, kas neizraisa aizdomas, var mierīgi iet garām. Suns uz viņu neries. Jautājums ir tikai par to, kurš ir “aizdomīgs” un kurš nav.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Mājdzīvnieka garīgais stāvoklis

Ir vērts sākt ar to, ka daži audzētāji negodīgi izturas pret šķirnes suņu audzēšanu. Tas veido nestabilu mājdzīvnieku p**hi.

Jā, un būt nervozs var arī suns, kas dzīvo ar vienu un to pašu saimnieku. Kliegšana,  pastāvīga un pārmērīga emocionalitāte – tas ir tas, kas bojā suņa p**hi. Tomēr pat sarežģītos gadījumos situāciju var vismaz daļēji labot.

Kādas smakas nepatīk suņiem – plašs speciālista materiāls, lai saimnieki zinātu

Ir 2 izejas, kurām jāiet kopā: suņa novēršana no “draudiem” un tā socializācija. Tikai pēdējais ir jāsāk pakāpeniski: pastaigas ar suni cita mājdzīvnieka sabiedrībā. Pēc tam var paplašināt suņu kompānijas loku.

Uzvedības korekcija

Vai jūsu suns visu laiku rej? Jums ir jāiemāca tam komanda “klusu!”, kas ir jāpraktizē līdz pilnībai. Sākumā labāk sākt ar komandu “vietā” (ja runa ir par māju) vai ar komandu “sēdēt”. Tas novērsīs mājdzīvnieka uzmanību, sagatavos viņu paklausībai. Tad jau praktizējiet komandu “klusu!”.

Komandas un paklausības praktizēšanas laikā ir vērts mājdzīvnieku pamudināt arī ar kādu kārumu. Tas patiešām var novērst suņa uzmanību no svešinieka. Vissvarīgākais ir socializēt mājdzīvnieku. Viņam nevajadzētu baidīties no cilvēkiem un dzīvniekiem. Jābūt vairāk kompānijā, jāstaigā kopā ar suņiem un viņu saimniekiem.

Lasi vēl: Internetā nopludināti FOTO; kāda agrāk īstenībā izskatījās slavenā Elīna Didrihsone

Socializācija būs veiksmīga. Tas prasa tikai zināmu laiku. Tad suņa uzvedība tiks koriģēta.

Leave a Comment