Kādas smakas nepatīk suņiem – plašs speciālista materiāls, lai saimnieki zinātu


Suņi ir skaisti un unikāli. Tomēr es gribu atzīmēt, ka daudzi no viņiem nemīl noteiktas smakas. Par to, kādas smaržas suņi vienkārši ienīst, ir vērts zināt.

 

Suņa ožas izjūta

Tātad, kāpēc suņiem ir tik spēcīga ožas izjūta? Daba ir paveikusi lielu darbu dzīvnieku labā. Suņu īpašie receptori veido ožas epitēliju. Šī īpašā or**na laukums, kā aprēķinājuši zinātnieki, ir 250-400 kvadrātcentimetri. Salīdzinājumam: cilvēkiem šis rādītājs nepārsniedz tikai 10 kvadrātcentimetrus.

Saskaņā ar dažiem datiem suns spēj atšķirt līdz pat miljonam smaržu. Tas ir stabils rādītājs. Tas spēj “sadalīt” smakas to sastāvdaļās. Ar tik asu ožu izjūtu suns var gan izbaudīt smaržas, gan no tām aizbēgt. Dažas smakas mājdzīvniekiem patiesībā ir bīstamas, tāpēc suņi nevar paciest noteiktas smaržas.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Nīstamā smaka

Visiem suņiem nepatīk citrusaugļu smarža. Tas ir saistīts ar to, ka mājdzīvniekiem citrona vai mandarīnu aromāts ir asa izjūta, kas izjauc realitātes uztveri, sagādā pat sāpīgas sajūtas.

Laimi un bergamotes, kā arī citrons, mandarīni ir starp tiem produktiem un augiem, kas ir aizliegti suņiem. Tos atbaida jau citrusaugļu smarža, ko dzīvnieki var sajust no liela attāluma.
Ir svarīgi, lai mājoklī nebūtu jūtama citrusaugļu smarža, tāpēc dažkārt labāk izvairīties no citrusaugļu aromāta mazgāšanas līdzekļiem. Tas sunim patiešām rada diskomfortu.

Jaungada vakarā, kad māja ir pilna ar mandarīniem un apelsīniem, suņi patiešām izjūt stresu. Viņiem rodas nepatīkamas smakas. Lielos daudzumos pat tikai smakas suņiem rada veselības problēmas, nemaz nerunājot par to, ka citrusaugļu ēšana var nog**ināt dzīvnieku. Ir svarīgi ievērot piesardzību, lai saglabātu suņa veselību.

Smaržas

Higiēnas līdzekļos, kā arī smaržās ir daudz dažādu smaržu. Ne visi no tiem patīk suņiem. Kopumā mājdzīvnieki slikti panes smaržas. Pat ja tajos nav citrusaugļu smaržas (lai gan tā bieži sastopama smaržās un tualetes ūdenī), ir citi aromāti, kas mājdzīvniekam rada patiešām nepatīkamu sajūtu. Īpaši bīstamas ir asas smaržas. Un noteikti nav jēgas lietot smaržas ar tabakas smaržu. Tās mājdzīvniekam uzreiz izraisīs negatīvu reakciju.

Tas ir slikti, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību tam, lai suņa tuvumā neizsmidzinātos ar smaržām. Pat dodoties ārā kopā ar savu mājdzīvnieku, nevajadzētu pārpilnībā lietot smaržas, kas tiek uzklātas uz cilvēka ķermeņa un sejas. Arī svaigā gaisā suņi var asi sajust daudzas smakas. Šī iemesla dēļ viņi var negatīvi reaģēt uz svešiem cilvēkiem. Piemēram, viņi var spēcīgi smaržot pēc smaržvielām vai alkohola. Tas nepatiks sunim, kurš var nonākt sarežģītā situācijā: saņemt garīgu triecienu un pat gļotādu kairinājumu.

 

Garšvielas un piedevas

Pipari, ķiploki, dažādas garšvielas – tas viss izraisa suņa elpceļu kairinājumu. Piedevas garšvielu veidā nevajadzētu iebāzt savu mājdzīvnieku barībā.

Noteikti ir vērts atteikties no sīpoliem un ķiplokiem. Daži cilvēki saviem suņiem dod mājās gatavotas zupas. Dažkārt to var darīt, ja vien tās nesatur sīpolus un garšvielas. Starp citu, arī tomātu pasta zupā suņiem nav nepieciešama. Tā var izraisīt grēmas. Tas ir svarīgs punkts, kas jāņem vērā.

Ir bijuši gadījumi, kad suņi ēda plovu ar garšvielām, un pēc tam viņiem bija vēdera sāpes, muskuļu spazmas. Pikants, sāļš ēdiens var ātri izraisīt or**nu sistēmu darbības traucējumus. Gadās arī elpceļu un barības vada apdegumi, tāpēc ir svarīgi noteikt noteikumu: nedodiet suņiem garšvielas.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment