Eiropu pārņem anomāls sals, vietām gaiss atdzisis līdz – 40 grādiem; vai Latvija pārspēs savu rekordu?

 

Tā rezultātā uzkrāsies 1–3 centimetrus svaigs sniegs, nodrošinot ierobežotu aizsardzību pret sala bojājumiem augiem.

Šonedēļ gaidāmā minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs no -17 līdz -12 grādiem, atsevišķos rajonos Vidzemē gaisa temperatūra no -23 līdz -20 grādiem.

Savukārt Kurzemes piekrastē būs nedaudz maigāka temperatūra, vidēji ap -7 līdz -11 grādiem. Dienas gaitā gaisa temperatūra paaugstināsies tikai par dažiem grādiem.

 

Sagaidāms, ka dominējošie vēji pūtīs austrumu-ziemeļaustrumu virziena vējš, kas turpinās pastiprināties arī trešdien, brāzmās sasniedzot 10-15 metrus sekundē.

Ziemeļkurzemes piekrastē vēja ātrums prognozēts līdz 20-22 metriem sekundē. Tomēr nedēļas nogalē vējš pamazām pierims. Aukstie laikapstākļi negatīvi ietekmēs lauksaimniecības produkciju, tostarp augļu kokus un ogulājus, kas arī nesīs smagumu.

Lasi vēl: Ar 1. janvāri samazināsies maksa par šo pakalpojumu, kuru teju lieto katrs trešais latvietis

Tiek prognozēts, ka šis gaidāmais aukstums būs bargākais kopš 2015. un 2014. gada, kad Latvijā bija vērojams plašs sals. Temperatūra nepaaugstināsies ātrāk par nākamās nedēļas pirmo pusi vai vidu.

Saskaņā ar prognozēm trešdien Latvijā turpinās būt ievērojams sals. Nokrišņi nav gaidāmi, mākoņu sega būs minimāla. Pārsvarā pūtīs austrumu vējš, kā rezultātā pastiprināsies sals.

Austrumu vējš no rīta un visas dienas garumā sasniegs ātrumu 10-15 metri sekundē, savukārt Ziemeļkurzemes piekrastē tas var sasniegt 15-17 metrus sekundē.

Minimālās gaisa temperatūras naktī no -23 grādiem Alūksnes pusē līdz -9 grādiem Kolkā. Visas dienas garumā temperatūra nedaudz paaugstināsies un svārstīsies no vēsiem -18 grādiem Vidzemes ziemeļaustrumu reģionā līdz salīdzinoši mērenākiem -7 grādiem Ziemeļkurzemes piekrastē.

Rīgā ir mākoņu deficīts, un nokrišņi nav gaidāmi. Sagaidāms stiprs austrumu vējš, kas sasniegs ātrumu 10-13 metri sekundē. Minimālā gaisa temperatūra naktī tiek prognozēta aptuveni -15 grādu robežās, savukārt maksimālā dienā tiek prognozēta ap -12 grādiem.

 

Leave a Comment