Eiropas Komisija vēlas ātrāku zibmaksājumu ieviešanu Eiropas savienībā

Eiropas Komisija šodien ir pieņēmusi tiesību akta priekšlikumu, kas paredz, ka tūlītējie maksājumi eiro ir pieejami ikvienam iedzīvotājam un uzņēmumam, kam ir bankas konts ES un EEZ valstīs.

Priekšlikums ir izstrādāts, lai ļautu ātri, droši un bez šķēršļiem veikt eiro tūlītējos maksājumus visā ES. Daudzās valstīs cilvēki arvien vairāk izmanto tūlītējos maksājumus, nevis tradicionālās metodes, piemēram, čekus vai naudas pārvedumus.

Eiropas Komisijā par ekonomikas jautājumiem atbildīgais Valdis Dombrovskis sacīja, ka šī tendence, visticamāk, turpināsies. Ikvienam Eiropā vajadzētu būt pieejamām šīm tehnoloģijām, lai mēs varētu saglabāt konkurētspēju pasaulē un izmantot inovācijas iespējas, ko piedāvā digitālais laikmets.

Cilvēkiem ir lielāka brīvība izvēlēties, ko viņi vēlas un kā viņi to vēlas, savukārt uzņēmumi ietaupa naudu un vairāk kontrolē savas finanses. Tūlītējie maksājumi ļauj cilvēkiem pārskaitīt naudu gandrīz nekavējoties, jebkurā diennakts laikā.

Šis kredīta pārveduma veids notiek daudz ātrāk nekā tradicionālais. Tradicionālajā veidā maksājumu pakalpojumu sniedzēji tos pieņem tikai darba laikā. Turklāt maksājuma saņēmēja konts kredītu saņems tikai nākamajā darba dienā. Viss process var ilgt līdz trim dienām. Tūlītējie maksājumi patērētājiem ir daudz ātrāki un ērtāki nekā citi maksājumu veidi, piemēram, apmaksājot rēķinus vai saņemot steidzamus pārskaitījumus (arī neatliekamās medicīniskās palīdzības gadījumā).

Turklāt tie palīdz ievērojami uzlabot naudas plūsmu un rada izmaksu ietaupījumus uzņēmumiem, jo ​​īpaši MVU, tostarp mazumtirgotājiem. Tie ļauj atbrīvot finanšu sistēmā bloķēto naudu, ko pēc tam var agrāk izmantot patēriņam vai investīcijām.

2022. gadā tikai 11% no visiem naudas pārvedumiem ES bija tūlītēji. Šā priekšlikuma mērķis ir novērst visus šķēršļus, kas neļauj cilvēkiem izmantot tūlītējos maksājumus, un ļaut cilvēkiem izmantot šīs sistēmas priekšrocības. Komisija ir ierosinājusi paātrināt tūlītējo maksājumu ieviešanu eiro. Tas nozīmētu, ka maksājumus varētu veikt un saņemt gandrīz nekavējoties, 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā.

Leave a Comment