Eiropas Centrālā Banka nākusi klajā ar svarīgu paziņojumu saistībā ar 2023. gadā draudošo recesiju

Eiropas Centrālā banka pastiprinās kontroli pār to, kā bankas pārvalda kredītrisku un diversificē finansējumu, tā pirmdien paziņoja, vienlaikus izklāstot savas 2023. gada prioritātes, jo eirozona nonāks iespējamās recesijas virzienā un saskarsies ar pieaugošām aizņemšanās izmaksām.

19 valstu valūtu blokam ir jārēķinās ar divkāršu satricinājumu – debesīm augstu inflāciju un strauju ekonomikas lejupslīdi, kas lielā mērā ir Krievijas kara Ukrainā sekas, kas ir licis ECB pastiprināt finansēšanas nosacījumus, pat saasinot ekonomiskās sāpes.

Lasi arī: Portāls atvērsies: 12.12.2022 – spēcīga diena. Kas jādara, lai piesaistītu naudu

ECB, kas uzrauga vairāk nekā 100 lielās bankas Eiropā, paziņoja, ka tagad rūpīgāk aplūkos aizdevējus, kuri ir pakļauti visneaizsargātākajām nozarēm, tostarp enerģētikai un enerģijas tirdzniecībai, kā arī rūpīgi uzraudzīs mājokļu hipotēkas un komerciālo nekustamo īpašumu. .

“Augstākas procentu likmes un gausa vai, iespējams, recesijas izaugsmes perspektīva var apdraudēt aizņēmēju parādu apkalpošanas spēju nākotnē,” teikts ECB paziņojumā.

Nesen veiktais uzraudzības pārskats apstiprināja arī nepilnības banku riska kontrolē, īpaši kredītu uzraudzībā, grūtībās nonākušo aizņēmēju klasifikācijā un uzkrājumu veidošanā, norādīja ECB.

“Tas padara bankas neaizsargātas pret krasām korekcijām dažos nekustamā īpašuma tirgos, īpaši mājokļu nekustamā īpašuma segmentā, ņemot vērā pēdējos gados novēroto cenu dinamiku,” norādīja ECB.

ECB veiks mērķtiecīgākas pārbaudes pie aizdevējiem, lai veicinātu “godīgu un savlaicīgu” paredzamo kredīta zaudējumu atzīšanu, izmantojot lielākus uzkrājumus.

COMMENTS

Leave a Comment