Dienvidkoreja lēnām atrisina liellopu gaļas importa jautājumu no Eiropas Savienības

Dienvidkoreja pakāpeniski atceļ gadu desmitiem ilgušos tirdzniecības ierobežojumus Eiropas liellopu gaļai, taču vairākās ES valstīs ierobežojumi joprojām ir spēkā, raksta Euronews.

Dienvidkorejieši drīzumā varēs baudīt klasisko franču delikatesi boeuf bourguignon, bet uz tradicionālo itāļu sālīto liellopu gaļu bresaola viņiem būs jāgaida ilgāk.

Korejas Republika šā mēneša sākumā oficiāli atvēra tirgus pieejamību liellopu gaļai no Francijas un Īrijas, pārtraucot importa aizliegumu, kas bija spēkā kopš 2001. gada, kad bija nebijis liellopu sasirgšanas uzliesmojums.

Ierobežojumi bija domstarpību avots 2000. gados, kamēr ES un Dienvidkoreja risināja sarunas par brīvās tirdzniecības nolīgumu (BTN), kas tika noslēgts 2011. gadā un oficiāli ratificēts 2015. gada decembrī.

Dienvidkoreja 2019. gada septembrī sāka atcelt liellopu gaļas aizliegumu, vispirms tikai Nīderlandes un Dānijas ražotājiem, tādējādi izrādot labu gribu bloka attiecībās.

Līdzīgai normalizācijai ar Īriju un Franciju bija vajadzīgi vēl pieci gadi, un vēl astoņas lielas liellopu gaļas eksportētājvalstis, tostarp Itālija un Polija, joprojām gaida rindā.

ES izpildvaras pārstāvis sacīja Euronews, ka citas dalībvalstis drīz varēs eksportēt liellopu gaļu uz Dienvidkoreju.

“Mēs uzskatām, ka šī uzticība ES liellopu gaļai drīzumā radīs piekļuvi tirgum liellopu gaļai no pārējām ES dalībvalstīm, kuru pieteikumi tiek izskatīti jau vairākus gadus,” sacīja preses pārstāvis.

Taču Eiropas ražotājiem, kuri vēlas uzzināt, kad tieši tiks atcelti atlikušie ierobežojumi, nav skaidras atbildes.

Pagājušajā gadā Eiropas Komisija atcēla aizliegumu importēt no Dienvidkorejas žeņšeņa vistas zupu samgyetang, kas bija aizliegts kopš 1996. gada, jo bija bažas par higiēnas standartiem.

Korejas pirmo 8,4 tonnu iepriekš termiski apstrādātu samgyetang sūtījumu no Busanas ostas uz Vāciju sagaidīja vairāku valdības amatpersonu, kā arī Dienvidkorejas pārtikas ražotāju klātbūtne.

Desmit gadu laikā kopš brīvās tirdzniecības nolīguma stāšanās spēkā pārtikas tirdzniecība starp ES bloku un Dienvidkoreju pārtikas eksporta apjoms palielinājās no 5,4 % līdz 7,6 %.

Leave a Comment